23/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

PEKAR OTKRIO TAJNU SOMUNA STARU DVA VEKA: Mekan je kao duša, a ljude ne mrzi da po NEKOLIKO SATI ČEKAJU U REDU

somun

Mirisi junećih ćevapa i tek pečenih somuna u Prijepolje protekle godine namamili su više hiljada turista koji često i ne znaju da grad na Limu ima pekarsku tradiciju dugu skoro dva veka.

U današnjoj Valterovoj ulici u Prijepolju nekada se nalazila čaršija. Ostalo je zabeleženo da je na primer 1914. godine samo na tom prostoru poslovalo 22 zanatske radnje. Između ostalih radili su i berberi, obućari, kujundžije i, za to vreme, veoma popularni pekari.

Redovi za somun česta su slika ispred najstarije pekare koja je i sama postala simbol grada.

„Recept je taj star i 200 godina možda 300, otkako se prave somuni, a prave se uvek na isti način. Tu je brašno, voda, kvasac i so, nema nikakvih aditiva nema ništa“, navodi Salko Bajramović, pekar.

foto: RTS Printscreen

Istog recepta se pridržava i Salkov brat Sejo koji, u vreme velikih praznika, dnevno ispeče i isporuči nekoliko hiljada somuna.

„Znači, narod ovde voli burek, somun i ćevape. Sve ovo ostalo što dolazi, to je manje bitno, ali mi smo za to vezani i najviše volimo to da jedemo i to je tako ja mislim stolećima“, navodi Sejo Bajramović, pekar.

A baš taj zanat ima perspektivu jer Prijepolje postaje prepoznatljivo po somunima.

„Prijepolje se izdvaja po tome što posebno ističe pojedine delove gastronomske ponude kao što su ćevapi i somuni. Nije bilo neke veće inicijative za zaštitom ali mislim da bi nam to pomoglo ka većoj prepoznatljivosti na regionalnom i evropskom tržištu“, navodi Ilda Čolović, direktorka TO Prijepolje.

Na evropskom turističkom tržištu grad Divca i Valtera predstavlja i Beli anđeo, zatim najstariji kuran na Balkanu, očuvana priroda limske doline… A somuni su – samo mamac.

(INFO/RTS)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1043965’, content_type: ‘product’});