16/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

Pašalić: Unaprediti zaštitu dece iz osetljivih grupa

REM da sankcioniše propuste u radu emitera!

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas da je položaj dece u Republici Srbiji poboljšan u odnosu na prethodne godine, ali da su i dalje u riziku od kršenja prava deca koja pripadaju osetljivim društvenim grupama i naglasio da se njihova zaštita može unaprediti koordinisanom saradnjom svih društvenih činilaca.

Deca sa invaliditetom, deca pripadnici LGBT zajednice, romska deca, deca migranti i ona koja su bez pratnje došla u našu zemlju, kao i deca koja žive i rade na ulici su i dalje u riziku od raznih zloupotreba kojima se krše njihova prava – izjavio je Pašalić povodom 1. juna – Međunarodnog dana deteta.

Pašalić je istakao da porodica, rođaci, nastavnici a posebno nadležni organi moraju da ulože dodatne napore da deca iz osetljivih kategorija društva mogu da uživaju sva prava koja im pripadaju, kao i da efikasno i koordinisano reaguju ukoliko dođe do kršenja njihovih prava.

Na Međunarodni dan deteta, Sektor za prava deteta Zaštitnika građana započeo je trodnevnu obuku članova Panela mladih savetnika Zaštitnika građana za sprovođenje istraživanja o vršnjačkom nasilju u školama i nad marginalizovanim grupama, nakon čega će mladi panelisti Zaštitnika građana sprovesti istraživanje u svojim školama a Zaštitnik građana izraditi poseban izveštaj. Obuka se održava uz podršku Evropske Unije i Saveta Evrope. 

Zamenica zaštitnika građana Jelena Stojanović rekla je na početku obuke da je važno prepoznati i pribeležiti sve oblike vršnjačkog nasilja i da će dobijeni rezultati biti upoređeni sa podacima dobijenim iz istraživanja Zaštitnika građana koje je urađeno pre 10 godina.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);