29/11/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

OVU SALATU SVAKODNEVNO JEDETE, A NEMATE POJMA KOLIKO JE ZDRAVA: Štiti celo telo, nema ništa bolje za krvni pritisak

DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA OVO POVRĆE AKO VAM JE STALO DO ZDRAVLJA: Momentalno OTVORITE OČI!

Pijaca, Foto: Aleksandra Čolić

Osim što je sveža, ukusna i ima nizak glikemijski indeks, zelena salata veoma pogoduje zdravlju srca i krvnom pritisku, a obezbeđuje i miran san.

U ovo doba godine jedite je što češće, jer ona efikasno pomaže da organizam lakše prebrodi umor i manjak energije koji se javljaju u proleće.

Zelena salata održava i optimalan nivo kiselosti organizma, što je značajno jer dobar nivo kiselosti daje telu energiju i povoljno utiče na kožu.

Nutricionistkinja Karolin Vilijams se pozabavila tim pitanjem i za Cooking Light pretresla najnovija istraživanja.

Imaju li salate u kesama manje hranjivih sastojaka? Svi proizvodi polako gube hranjive sastojke nakon branja. Zelena salata ubrana u isto vreme imaće manje hranjivih sastojaka ako je u kesi, jer njena priprema i pakovanje pre slanja u supermarket duže traju. S druge strane, mnogi prodavci vas uveravaju da njihova hrana dolazi od polja do stola u 24 sata.

Voće, Povrće, pijaca, Cene, Palilulska pijaca
foto: Aleksandra Čolić

Međutim, dok salate u kesama na startu imaju više gubitaka hranjivih sastojaka zbog pranja i seckanja, istraživanja sugerišu da to mogu da nadoknade zahvaljujući pakovanju usled kojeg su manje vremena izložene kiseoniku. Većina proizvođača upravo pakovanjem uspeva da održi boju listova i produži rok trajanja, a dodatna prednost je što niži nivoi kiseonika mogu da uspore brzinu gubitka vitamina C i folata.

Naravno, sve to varira i u zavisnosti od vrste salate, uslova skladištenja i brzini konzumiranja.

Jesu li gotove salate sigurne za jelo? Nedavne epidemije zarazom ešerihijom koli u SAD-u značile su na hiljade povučenih kesa rimske salate, što je dovelo u pitanje sigurnost salata u kesama. Rizik od kontaminacije raste što se više hranom rukuje, a salata se može kontaminirati i ako dođe u dodir s nekim drugim vrstama salata.

Voće, Povrće, pijaca, Cene, Palilulska pijaca
foto: Aleksandra Čolić

Kada se pravilno uzgaja, bere i skladišti, rizik da se zarazite bakterijama konzumacijom salate prilično je nizak. Takođe, važno je znati da su bakterije prisutne na svim salatama i zelenom povrću, i celim glavicama i onim iseckanim, prenosi Index.hr.

Kako pravilno konzumirati salate u kesi? Nema sumnje da su salate u kesama odigrale značajnu ulogu jer je potrošačima postalo jednostavnije da nabave povrće i pripreme ga. Mnogi stručnjaci za bezbednost hrane povećanje unosa povrća smatraju važnijim za zdravlje od potencijalnih rizika od salata u vrećicama.

Ipak, postoji nekoliko stvari koje potrošači mogu da učine kako bi dobili maksimum od salata u kesama i smanjili rizike. Prvo, zelenu salatu i zelje treba čuvati na temperaturi od 1 do 4 stepena. Uvek treba proveriti rok trajanja i kupiti što svežiju salatu. Na kraju, treba je konzumirati što pre, a baciti ako je izvan roka upotrebe ili lišće izgleda uvelo.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1019611’, content_type: ‘product’});