13/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

OVO SU 8 SIMPTOMA NAJSMRTONOSNIJEG KARCINOMA: Teško se otkriva, a ovo su PRVI ZNAKOVI da ste u problemu

Dijabetes

Ovaj rak ima najveću stopu smrtnosti od svih oblika karcinoma zato što ga je vrlo teško otkriti u ranoj fazi kada su šanse za izlečenje veće i optimističnije.

No, ovi simptomi bi nam mogli ukazati da nešto nije u redu.Kako starimo tako postajemo bolešljiviji i mudriji. Već unapred možemo pretpostaviti kada će nas zaboleti glava, kada smo dobili temperaturu, a kada „pokupili“ neki virus. Žene su u tome još veštije otkrivanju gljivične infekcije intimne zone, dolasku promene vremena i menstruacije, a muškarci, na primer, upali uha. No, o gušterači retko ko od nas razmišlja.

Jedan je to od organa za koji znamo da ga imamo, ali se njime ne opterećujemo. Verovatno vam je poznata i njegova funkcija koja uključuje probavljanje hrane i kontrolu nivoa šećera u krvi. No, uprkos tome, da je neko ne spomene s vremena na vreme, sami se gušterače ne bismo setili godinama. Osim kada nastanu problemi.Održava se na celi organizam.

foto: Profimedia

Naime, sve dok ona obavlja svoj posao, sve je u redu. No, u trenutku kada počne „otkazivati poslušnost“, to se može odraziti na celi organizam.

Iako je rak gušterače najčešći kod osoba starijih od šezdeset godina, nije isključeno da se pojavi i kod mlađih. Baš naprotiv, ova granica proteklih se godina počela spuštati, pa smo svedoci slučajeva kada su od ovog raka obolele i osobe u dvadesetima.

A najgori deo u celoj priči oko raka gušterače jest taj da upravo taj rak ima najveću stopu smrtnosti od svih oblika karcinoma.

Tome je razlog što ga je vrlo teško otkriti u ranoj fazi kada su šanse za izlečenje veće i optimističnije.Zašto ga je teško otkriti?

Gušterača je smeštena duboko unutar tela, iza želuca, ima svega petnaestak centimetara, pa je promene na njoj teško videti ili osetiti. Takođe, simptome su ljudi skloni ignorisati sve dok se rak gušterače ne proširi na okolne organe. Iz tog razloga vrlo je važno slušati svoje telo i reagovati kad primetimo da naš organizam više ne radi kako je nekad radio.

Ovih 8 simptoma razlog su da posetite lekara:

Koža i oči žučkaste su boje

Kada koža i beonjače postanu žućkasti, to nije dobro. Ni u jednom slučaju. Naravno, ovi simptomi mogu ukazivati i na druga obolenja. Pored raka gušterače, to su problemi vezani uz alkohol i otkazivanje jetre. Razlog „žutilu“ je taj da se rak gušterače obično počne razvijati na njegovoj „glavi“, koja je smeštena u blizini žučnog kanala. Tumor vrši pritisak na žučni kanal, a on zbog toga ne uspeva preneti žuč iz jetre i žučne vrećice kroz gušteraču do tankog creva. Takođe, žuč u ovom slučaju ne može ukloniti bilirubin, normalni otpadni proizvod crvenih krvnih zrnaca, pa usled povišenih bilirubina dolazi do pojave žutice i žutih beonjača.

Sve vas svrbi

Rublje perete istim sredstvima kao i ranije, ne nosite odeću koju ste upravo kupili bez da je prethodno operete, niste alergični na hranu, grinje, pelud, dlaku kućnih ljubimaca…, ne patite od dermatitisa ili psorijaze… no svejedno vas odednom svrbi koža!? Prekomerni svrab po celom telu rani je znak koji telo šalje u slučaju žutice i raka gušterače. Kako se bilirubin nakuplja u krvi, pa i u koži, uzrokuje svrab i pre nego koža postane žuta. Javite se lekaru!

Mokraća vam je tamnije, smeđe boje

Ovaj simptom takođe je povezan sa žuči. Iako tamnija mokraća može biti znak dehidracije, takođe može biti i jedan od prvih znakova žutice. Naime, kako tumor gušterače uzrokuje manje izlučivanje žuči i povećava nivo bilirubina u krvi, urin postaje smeđe boje. Napravite test, povećajte unos vode i vodite brigu da pijete dovoljno tekućine. Ako ni tada mokraća ne postane normalne boje, posetite lekara.

Izgledate kao da ste trudni

Nadimanje nakon obilnog obroka, ili, kod žena, u predmenstrualnoj fazi, potpuno je normalna pojava. Međutim, ako se takvo stanje pojavilo odjednom i traje već danima – to je razlog za reakciju. Naime, nije normalno da izgledate kao da ste u četvrtom mesecu trudnoće, osim ako tome nisu razlog pretilost ili, zaista, trudnoća. Do toga dolazi zato što rak gušterače raste i gura okolne organe koji onda rastežu trbuh. Iako su i muškarci i žene skloni ignorisanju ovog simptoma, ovakvu pojavu ne treba prećuteti lekaru. Treba znati i kako je nadimanje jedan od ranih simptoma raka jajnika.Ako dođu odjednom i ponavljaju se bez posebnog razloga, bol u trbuhu i bol u donjem delu leđa razlog su za posetu lekaru.

Često vas bez razloga boli trbuh

Kada nekog od nas nije boleo trbuh? I ništa strašno se nije dogodilo, zar ne? Osim što smo možda češće posećivali toalet… No, bol u trbuhu takođe se nalazi na listi ranih simptoma ovog zloćudnog karcinoma. Zbog svog specifičnog položaja, rak na gušterači može uzrokovati bol u trbuhu bez nekog posebnog razloga. Primetite li da vam se to događa često, svakako je razlog da posetite lekara.

Nadutost
foto: Profimedia

Nemate apetita, a niste jeli

Ako primetite da slabo jedete, a niste siti ili, pak, da vas odjednom ne privlači vaša omiljena hrana, već vam se na sam pomen jela javlja mučnina – posetite lekara. Nedostatak apetita može biti simptom mnogih bolesti, pa i onih zloćudnih te je potrebno odmah reagovati. Kod raka gušterače nedostatak apetita javlja se zato što tumor počinje pritiskati želudac, koji iz tog razloga ima osećaj „punine“, iako je prazan.

Neočekivano gubite na težini

Niste na dijeti, ne trenirate ništa više ili jače nego inače, a nije baš i da pazite što jedete!? Uprkos tome, počeli ste gubiti na težini i to onako – baš, baš. Rak gušterače koji uzrokuje gubitak apetita može dovesti do naglog i velikog gubitka težine. Tačnije, više od 5 posto ukupne telesne težine u roku od šest meseci. Ako je tako, posetite lekara.

Boli vas u donjem delu leđa

Kao što se vidi od napred (nadimanjem u trbuhu), tako se rak gušterače može „videti“ i od pozadi tako što vas odjednom, bez posebnog razloga, boli donji deo leđa. Naime, kako raste, već smo rekli, rak gušterače počinje gurati okolne organe. Ti organi počnu raditi pritisak na leđne mišiće, uzrokujući konstantnu tupu bol. Ovaj simptom posebno su sklone ignorisati žene, koje inače leđa bole pre i za vreme menstruacije.

(INFO/Novi.ba)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1057985’, content_type: ‘product’});