08/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

OVAJ GRADONAČELNIK BG JE ZAUVEK OSTAO UPISAN U ISTORIJU, A MOŽDA ZA NJEGA NISTE NI ČULI: A razlog je NEVEROVATAN!

VAŽNO OBAVEŠTENJE: JKP "Javno osvetljenje" vrši popravku kvarova u ovim beogradskim opštinama

Filip Filipović, Foto: Stefan Stojanović

Beograd bi u narednim mesecima trebalo da dobije novog gradonačelnika. Biće to nastavak duge tradicije. Na čelu najvažnijeg grada u Srbiji od 1839. godine smenilo se 78 funkcionera, a jedan od njih ostaće upamćen i po tome što je imao ubedljivo najkraći mandat u istoriji!

Bila je to 1920. godine kada su se u avgustu mesecu članovi Komunističke partije Jugoslavije elegantnim automobilom kretali ulicama Beograda u predizbornoj kampanji.

Kandidat za gradonačelnika Beograda bio je Filip Filipović, matematičar i revolucionar. U istoriji srpske prestonice ostaće upamćen kao jedan od osnivača KP Jugoslavije i njen prvi sekretar.

Pisalo se tada da je Filipović bio veoma povezan svojim radom sa Beogradom, te da nije bilo partijske ili sindikalne organizacije gde nije održao sastanak ili predavanje. Beograd mu je takvu posvećenost uzvratio glasovima, te je Filip postao gradonačelnik 25. avgusta 1920. godine. Međutim, njegova uprava nije dugo potrajala – tačno jedan dan, prenosi istorijski zabavnik.

Najkraći mandat u istoriji Beograda

O tome šta se nakon izbora dešavalo postoje dva scenarija.

Prema jednom, novoizabana komunistička opštinska uprava, na čelu sa Filipovićem, odbila je 25. avgusta 1920. da položi zakonom propisanu zakletvu jer se u njoj pominjala vernost kralju Aleksandru i Bogu. Komunisti preko toga nisu hteli da pređu, pa je na kraju intervenisala policija izbacujući legalno izabrane predstavnike naroda iz prostorija grada.

Po drugoj verziji događaja, monarhistički režim je čitavu priču o zakletvi izmislio kako bi opravdao oduzimanje mandata komunistima koji su i inače bili „trn u oku“ kralju.

Kako bilo, epilog je bio isti – Filip Filipović je poneo nelaskavu titulu gradonačelnika Beograda sa najkraćim mandatom u istoriji – na toj funkciji bio je samo jedan dan.

Još jedan ulazak u istoriju

Ironično, Filipović je ušao u istoriju zahvaljujući još jednoj zanimljivosti – njegovo ime piše na najstarijem beogradskom grafitu.

Konzervirani natpis sa sloganom „Glasajte za Filipa Filipovića“ i danas se nalazi u Sremskoj ulici u Beogradu. Može se videti kada se od Albanije spuštate ka Zelenom vencu.

( INFO / Istorijski zabavnik )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1059121’, content_type: ‘product’});