05/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

OVA VRSTA MASNE RIBE JE NAJZDRAVIJA ZA VAŠ MOZAK!

AKO PRIMETITE DA JE RIBA OVE BOJE, ODMAH MORATE DA JE BACITE: Nikako NE SMETE DA JE JEDETE, POKVARENA JE!

Vremenom starimo, to je normalno, kroz godine vam se opusti koža, krenete da zaboravljate, a i organi ne funkcionišu kao pre. Međutim, posledice starosti, barem na neko vreme možete da izbegnete uz pomoć ishrane.

Dakle, naše pamćenje je najbolje u dvadesetim godinama, a onda polako opada. Obično ljudi u ranim 40-im primećuju prve promene u pamćenju.

Dobra vest je da promene u ishrani mogu odložiti starenje mozga. Najvažnija promena koju možete da uradite? Uključite hranljive materije kao što su omega-3 masne kiseline u svoju ishranu.

Omega-3 masne kiseline su najbolji hranljivi sastojci za zdravlje mozga, zbog čega je masna riba najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tunjevina i haringa imaju najviše omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama.

Zato stručnjaci predlažu da ih uključite u ishranu za bolje zdravlje mozga.

Masna riba i mozak

Da, masna riba je najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, prednosti omega-3 masnih kiselina ne prestaju na mozgu.

Upravo su ove vrste masti povezane sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, pomažu u održavanju nivoa triglicerida (masti u krvi) i mogu smanjiti simptome artritisa.

Dakle, kako omega-3 masne kiseline pomažu u sprečavanju gubitka pamćenja? U stvari, vaš mozak sadrži mnogo masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene od omega-3 masnih kiselina.

Što znači da pomažu u održavanju mozga izgradnjom ćelija, što je ključno za kognitivno zdravlje, pamćenje i funkciju mozga uopšte.

Takođe, brojne studije su pokazale da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti, obe bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

(INFO / Živim.hr)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1006143’, content_type: ‘product’});