18/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

OSVEŠTAN KRST NA BRDU TITEROVAC POSTAVLJEN NA SKORO 1.000 METARA NADMORSKE VISINE: Znak pobede i uspeha (FOTO)

OSVEŠTAN KRST NA BRDU TITEROVAC POSTAVLJEN NA SKORO 1.000 METARA NADMORSKE VISINE: Znak pobede i uspeha (FOTO)

Mileševa, Foto: Sajt Eparhije mileševske

Predvođena Episkopom mileševskim Atanasijem i sveštenicima, grupa vernog naroda stigla je na vrh Titerovac, na oko 960 metara nadmorske visine, šumskom stazom, najpre vozilima a onda zadnjih nekoliko stotina metara i peške, kako bi prisustvovali činu osvećenja Krsta, navodi se na sajtu Eparhije mileševske. Dolaskom na vrh, kod Krsta, usledio je kraći predah a zatim je Episkop Atanasije osveštao veliki Časni Krst postavljen na ovo visoko mesto da odatle svetli i svedoči o veri, dobroti, pobožnosti i ljubavi naroda koji živi na ovim prostorima.

„Radosti našoj kraja nema. Evo, nalazimo se na vrhu ove planine, ovoga brda, ali to nije samo vrh fizičke planine, nego i duhovne. U podnožju ovog brda, sa svih strana, su isposnice, kelije, u kamenu, gde su se naši preci vekovima molili Bogu, uzdizali se k nebu, pokazujući kuda teži njihova duša, njihov duh, usmereni ka carstvu nebeskome, ka osvajanju svih duhovnih visina vere, nade, pravde, ljubavi, strpljenja, istrajnosti. Sve su to oni postizali u tim kamenim bogomoljama. I mi sada samo nastavljamo u tom istom smeru. Bog je upravo nama dao da baš mi to sve krunišemo ovim krsnim znamenjem, tako da se ovo brdo, i fizički i duhovno, prirodno završava baš ovako, ovim Krstom, koji je znak pobede i uspeha”, kazao je vladika Atanasije.

Episkop Atanasije je još jednom sve podsetio na veličinu dela koje je zaokruženo današnjim osvećenjem, i dodao da je to srećno okupljanje i na dobrom mestu.

„Ovaj prostor, na kojem smo se sabrali, ovo je sakralni prostor, osveštan. Možemo samo zamisliti koliko je ovde molitava, za ovih osamsto godina, uzneseno Bogu na ovom mestu, u manastiru Mileševi. Koliko je ovde bilo igumana, koliko monaha i monahinja. Zahvaljujući svima njima, ali i ovim danas, naša Mileševa duhovno stoji i postoji,” istakao je Episkop Atanasije.

Članovi Odbora za podizanje Krsta na Titerovcu su u porti manastira Mileševe priredili i svečani ručak za sve učesnike ovog veličanstvenog čina, kao i za sve one koji su pomogli, svako na svoj način, da se veličanstveni Krst podigne, učvrsti i osvešta.

(INFO / RINA)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1058011’, content_type: ‘product’});