06/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

OŠTRA REAKCIJA MOSKVE: Rusija zapretila Crnoj Gori zbog odluke o novom paketu sankcija

OŠTRA REAKCIJA MOSKVE: Rusija zapretila Crnoj Gori zbog odluke o novom paketu sankcija

On je pojasnio da će, po pravilu, uslediti recipročan, ali možda i asimetričan odgovor.

Ranije su crnogorske vlasti nakon nekoliko neuspešnih pokušaja usvojile novi paket sankcija protiv Rusije zbog situacije s Ukrajinom.

Ambasada Rusije u Crnoj Gori sinoć je potvrdila za „Sputnjik“da je od crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova dobila notu o proterivanju četvoro ruskih diplomata. Crnogorske vlasti su pre toga, 4. marta proglasile jednog diplomatu iz Rusije personom non grata.

Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala.

Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.

Brojne evropske zemlje saopštile su da proteruju ruske diplomate, među kojima su baltičke zemlje, Slovenija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Švedska, Danska, Rumunija, Poljska.

Evropska unija je takođe saopštila da proglašava 19 zaposlenih u stalnom predstavništvu Rusije pri EU za persone non grata. Sa svoje strane, Moskva je obećala adekvatan odgovor. Za nešto više od mesec dana proterano je više od 300 ruski diplomata.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);