06/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

ONI SU REKLI NE PUTINU! Elitni ruski padobranci ne žele da ratuju protiv Ukrajinaca!

ONI SU REKLI NE PUTINU! Elitni ruski padobranci ne žele da ratuju protiv Ukrajinaca!

Oko 60 ruskih padobranaca pobunilo se i odbilo da se bori u Ukrajini, prema lokalnim izveštajima. Oni iz glavnog štaba vazdušno-desantnih snaga na severu Rusije u Pskovu sada bi mogli da se suoče sa zatvorskim kaznama zbog neposlušnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Njihove trupe su prebačene u Belorusiju kao deo borbenih snaga, ali su nakon ovoga vraćeni nazad u svoju bazu u Pskovu. Neki su otpušteni i označeni kao „kukavice“, dok će se drugi suočiti sa vojnim suđenjima i verovatno zatvorskim kaznama, prenose mediji. Ministar odbrane Sergej Šojgu poslao je jednog od svojih zamenika u Pskov da reši slučaj.

Ukrajinci kažu da su ovi vojnici bili elitni padobranci, ali to još nije potvrđeno, iako je Pskov ključni štab najelitnijeg ruskog vazduhoplovstva. Ruski opozicioni list „Pskovska gubernija“ objavio je da je „oko 60 vojnika iz Pskova odbilo je da ratuje na ukrajinskoj teritoriji“.

youtube.com/printscreen

Ruska vojska odbija poslušnost

To je poslednji u nizu slučajeva u kojima su ruske trupe odbile da se povinuju naređenjima Vladimira Putina da ratuju u Ukrajini. Ranije je zarobljeni ruski vojnik iz Pskova Vladimir Safronov (23) ispričao ukrajinskim vlastima o problemima sa obrocima i kako su oficiri pljačkali civile.

– Hrana je loša, čuvamo je stalno. Veoma često imamo situaciju da se obrok za jednu osobu deli na dvoje. Uglavnom jedemo ono što nađemo po kućama. Mnogo je pljački, lično sam video. To uglavnom rade stariji vodniki i komandant. Video sam civile koji su se krili, ljude koji nisu mogli da se evakuišu, koji su živeli u stalnom strahu. Bilo mi je strašno žao da ih vidim takve – rekao je on.

Raniji izveštaji su rekli da su elitne specijalne snage OMON iz Kakasije takođe odbile da se bore. U drugom slučaju, vojnici iz Južne Osetije navodno su se vratili svojim kućama peške nakon što su odbili da učestvuju u ratu u Ukrajini.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);