24/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

OGLASILA SE NARODNA BANKA SRBIJE: Tiče se DEVIZNIH rezervi!

PONOVO SE OGLASILA NARODNA BANKA SRBIJE! Obaveštenje se tiče deviza

Ilustracija, Foto: Profimedia, Stefan Jokić, Zorana Jevtić

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju aprila iznosile su oko 14,1 milijardu evra i bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, saopšteno je danas.

Tim deviznim rezervama se obezbedjuje pokrivenost novčane mase M1 od 135 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrdjuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su oko 11,5 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 38,8 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi i u aprilu su, u najvećoj meri, uticale aktivnosti NBS na medjubankarskom deviznom tržištu (177 miliona evra), koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu.

Pored toga, smanjenju deviznih rezervi doprineli su i ;neto odlivi po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi devizne obavezne rezerve (133,9 miliona evra), kao i odlivi usled neto razduženja države po osnovu kredita (108,4 miliona evra), ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova (ukupno 143,6 miliona evra).

Evro, Narodna banka Srbije, Menjačnica
foto: Dado Đilas, Profimedia, Stefan Jokić

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po ostalim osnovima, ukupno neto 92,4 miliona evra.

„Neto tržišni efekti su u aprilu bili pozitivni u iznosu od 287,8 miliona evra i ostvareni su najviše po osnovu jačanja dolara u odnosu na evro na medjunarodnom tržištu jer je u aprilu dolar ojačao u odnosu na evro za oko pet odsto“, navela je NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 677,5 miliona evra i bio je za 155 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 2,3 milijarde evra.

Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u prethodnom mesecu, vodjenih visokom tražnjom za devizama uvoznika energenata, ali i visokom tražnjom gradjana za efektivnim stranim novcem u uslovima pojačane globalne neizvesnosti oko krize u Ukrajini, tražnja za devizama na domaćem deviznom tržištu se, kako je navedeno, stabilizovala zahvaljujući, pre svega odgovornom ponašanju NBS.

Dinar je u aprilu nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto, dok je od početka godine nominalno oslabio za 0,1 odsto.

NBS je na medjubankarskom deviznom tržištu u aprilu prodala 155 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala oko 2,27 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti dinara prema evru.

(INFO / Beta)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1044243’, content_type: ‘product’});