06/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

OČEKUJEMO VELIKU BORBU U DONBASU! Jens Stoltenberg: Spremni smo za duge staze, postoji RIZIK od eskalacije izvan Ukrajine!

OČEKUJEMO VELIKU BORBU U DONBASU! Jens Stoltenberg: Spremni smo za duge staze, postoji RIZIK od eskalacije izvan Ukrajine!

On je upozorio da bi rat mogao da traje godinama i rekao da je ključ za brzo rešenje u ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

– Najlakši način da se okonča ovaj rat je da predsednik Putin povuče sve svoje trupe, da okonča rat i da sedne i upusti se u ozbiljne diplomatske napore da se pronađe rešenje. Ali treba da budemo realni i nemamo indikacije da je predsednik Putin promenio svoj opšti cilj, a to je da kontroliše Ukrajinu i ostvari značajne vojne pobede na bojnom polju – rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, očekuje se pomeranje fronta na istok Ukrajine.

– Ono što vidimo je rusko pregrupisavanje i repozicioniranje svojih snaga koje se kreću iz severne Ukrajine, ali u isto vreme pomeraju te snage na istok i očekujemo veliku bitku u Donbasu. I to je razlog zašto su saveznici danas takođe istakli hitnost pružanja veće podrške Ukrajini – rekao je Stoltenberg.

Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

To je, kako je rekao, i razlog zašto saveznici nameću velike sankcije Putinu i Rusiji.

– Ali u isto vreme, spremni smo za duge staze. Ovaj rat može trajati nedeljama, ali i mesecima, a možda i godinama. I zato se moramo pripremiti za mnogo više – rekao je šef NATO.

– Ako će se rat odugovlačiti to je rizik pre svega za narod Ukrajine koji će više patiti, videćemo još štete, više smrti i više razaranja Ali naravno, sve dok rat traje, postojaće rizik od eskalacije i izvan Ukrajine. I to je upravo ono na šta je NATO fokusiran, da spreči tu eskalaciju – rekao je.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);