25/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

„OBRAZOVAN JE ONAJ KO IMA OBRAZA“: Mudre reči svetitelja koji počiva u MANASTIRU LELIĆ

"OBRAZOVAN JE ONAJ KO IMA OBRAZA": Mudre reči svetitelja koji počiva u MANASTIRU LELIĆ

Manastir Lelić, Foto: Jovana Vojinović

Na 11 kilometara od Valjeva, u selu Lelić nalazi se istoimeni manastir, zadužbina Svetog vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog (Velimirovića) i njegovog oca Dragomira.

Svetinja je podignuta kao crkva, a episkop tadašnje Eparhije šabačko-valjevske krajem prošlog veka predložio je da bude pretvorena u manastir. Kako je nedostajalo monaha, bratstvo manastira Kaona preuzelo je upravu nad manastirom Lelić, pa je tako manastir Lelić postao metoh Kaone.

Mnogi vernici smatraju da je manastir Lelić u Srbiji ono što je manastir Ostrog u Crnoj Gori.

Manastir Lelić zadužbina je nekadašnjeg vladike Nikolaja Velimirovića koji je kanonizovan početkom ovog veka.

Naime, dan svetitelja sa Ostroške grede praznuje se 12. maja, a na isti datum, 12. maja, odluku o pretvaranju lelićkog parohijskog hrama u manastir pročitao je episkop zvoničko-tuzlanski Vasilije. Ovaj događaj zbio se 1996. godine.

Takođe, na dan Svetog Vasilija manastir Lelić obeležava godišnjicu smrti vladike (potonjeg svetitelja) Nikolaja, kao i godišnjicu prenosa njegovih moštiju koje su 1991. iz Amerike dopremljene u Srbiju.

Svetitelj koji je ujedno bio i zadužbinar svoje “večne kuće” bio je teolog i besednik iza kojeg je ostalo na desetine knjiga koje se u mnogim kućnim bibliotekama čuvaju poput velikog blaga. Zbog mudrih, čistih misli narod je Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog, inače prijatelja Nikole Tesle i Mihajla Pupina, još za života prozvao “Novim Zlatoustim”, a Justin Popović “najvećim Srbinom posle Svetog Save”.

Možda najčešće citirane misli kanonizovanog vladike glase: „Obrazovan je onaj koji ima obraza“, „Šta god da tkaš, vezuj konce za nebo“ i „Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali teško je naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima“.

Ovo je samo delić iz impozantne biografije Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog koji počiva u manastiru Lelić. Mnogo više detalja o njegovom svetovnom životu možete da saznate ukoliko posetite svetinju kod Valjeva.

( INFO / Ona.rs )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1045215’, content_type: ‘product’});