24/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

NOVI NALAZ IZ BOLNICE OTKRIO STRAŠNU STVAR: Tumor kod bebe naglo RASTE, pritiska važne delove MOZGA!

BEROŠ POSLAO INSPEKCIJU U ZDRAVSTVENE USTANOVE ZBOG MIRELE! Skandal trese Hrvatsku

Mirela Čavajda, Foto: Facebook/mirela.cavajda

Tumor na mozgu fetusa Mirele Čavajde naglo raste i pritiska važne delove mozga, pokazao je najnoviji nalaz pretrage magnetnom rezonancom koja je urađena u zagrebačkoj bolnici Rebro, piše Index.

Prema nalazu, reč je najverovatnije o teratomu, agresivnom tumoru koji su dijagnostifikovali i stručnjaci u Sloveniji. Kao druga mogućnost navodi se tumor astrocitom, drugi po redu najčešći tumor na mozgu fetusa. To je agresivan tumor koji ubrzano raste i opasan je za fetus kao i za trudnicu.

Prema stručnoj literaturi šansa za preživljavanje fetusa s teratomom je manja od 10 odsto. Pritom je oko 40% teratoma maligno, ali i benigni oINFOi opasni su po život fetusa.

Osim toga, ista stručna literatura navodi da teratom često brzo raste i da uništava zdravo tkivo mozga, što neretko uzrokuje smrt deteta pre rođenja, a teška oštećenja mozga čak i ako preživi.

U prilog tome govori činjenica da je od poslednjeg dijagnostičkog pregleda magnetnom rezonancom obavljenom 21. aprila ove godine narastao sa manje od 5 centimetara na dimenzije 70X50X60 mm.

U dijagnozi piše da je evidentno povećanje volumena i proširenje ventrikularnog sistema, dela mozga koji se sastoji od četiri moždane komore (moždani ventrikuli) i napunjen je cerebrospinalnom tekućinom.

Prema nalazu tumorska masa pritiska zdrave delove mozga i moždanog stabla. U nalazu s jučerešnjeg pregleda lekari takođe ističu da se kao posledica pojavio hidrocefalus veličine 24 mm, poremećaj u kojem dolazi do preteranog nakupljanja cerebrospinalnog likvora, odnosno tečnosti u ventrikularnom sistemu mozga što se obično manifestuje povišenjem pritiska u lobanji i njenim proširenjem.

Kako podseća Index, ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš prošle nedelje je rekao da se u nalazu sa Svetog Duha ne vidi hidrocefalus niti pritisak tumora na likvorske puteve. Tom prilikom rekao je da bi prisutnost ovih problema bila razlog za hitnu intervenciju.

– Direktor KBC-a Zagreb prof. Ćorušić me je obavestio da je komisija donela odluku. Njihovo stručno mišljenje je da je u takvom slučaju moguće neurohirurško lečenje ako porođaj prođe dobro. Tek nakon što se sazna kakva je bolest, mogu se preduzeti koraci. Taj tumor svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske puteve i doveo do razvoja hidrocefalusa što je značajno. Da do toga dođe, to zahteva promptno rešavanje – rekao je Beroš

(INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1044047’, content_type: ‘product’});