30/06/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

NOVA POMOĆ STIŽE U JUNU: Evo i kome je NAMENJENA!

NOVA POMOĆ STIŽE U JUNU: Evo i kome je NAMENJENA!

Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

Pomoćnik ministra finansija, Ognjen Popović, izjavio je danas za Tanjug da će sredstva iz Garantne šeme 2, namenjena za oko 1.400 preduzeća koja imaju problema u poslovanju sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom – biti dostrupna početkom juna.

– Više od 400 miliona evra će biti na raspolaganju, a pomoć je namenjena svim kompanijama koje imaju problema zbog situacije u Ukrajini. Njima je sada omogućeno da direktno kreditima sa garancijom države kroz Garantnu šemu 2 refinansiraju svoje obaveze iz Garantne šeme 1 koja je krenula za vreme kovida – rekao je Popović.

Napomenuo je da će preduzeća imati znatno bolje uslove da prebrode krizu, jer dobijaju 18 meseci do dve godine grejs perioda i otplatu na pet godina.

„Tehnički, sada kada je usvojeno na vladi, za dve nedelje biće potpisan aneks sa bankama i klijenti će moći da se obrate svojoj banci u kojoj imaju obaveze, kako bi refinansirali ta sredstva već od početka juna – najavio je Popović.

Dodao je da je limit sredstava koje jedno preduzeće može da koristi po ovoj garantnoj šemi propisan Zakonom o drugoj garantnoj šemi i iznosi do tri miliona evra ili 30 odsto obrta firme u 2019. godini.

(INFO / Agencije)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1050979’, content_type: ‘product’});