29/11/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

NI STOČARSTVO SE VIŠE NE ISPLATI: Kako opstaju domaći proizvođači MLEKA?

NI STOČARSTVO SE VIŠE NE ISPLATI: Kako opstaju domaći proizvođači MLEKA?

Žena muze kravu, Foto: Printscreen

Prethodne godine je nekim domaćinstvima stočarstvo, zbog velikih troškova, postalo neisplativo. Upravo zbog toga, na Zlatiboru žele da posebnu pažnju posvete malim proizvođačima kojima bi i konvencionalna i ogranska proizvodnja donela zaradu.

Pre 5 godina muzičar Dragoš Toković, odlučio je da se vrati iz grada u Jablanicu i posveti organskom stočarstvu. To je rešio kada mu se rodila prva ćerka Teodora, kojoj su ljubimci domaće životinje.

„Ovo je Ruža, Milka, Baja, Zlatka iiiiii Milka“, nabraja Teodora Toković, iz Jablanice.

Dragoš je osetio moralnu obavezu da očuva domaćinstvo, ali smatra da opstanak malih proizvođača zavisi samo od udruživanja.

„Jedna kanta mleka na onom brdu će da zauvek ostane jedna kanta. E sad kad bi mi nas pet, deset nije bitno i pet je dovoljno, kad bi spojili pet kanti to bi već bila neka količina, koja bi mogla da da neki smisao i da bude konkurentna da li to za prodaju sira, da li to za prodaju mleka. Ja smatram da bi taj model trebalo da zaživi da bi ovde više tih malih poseda poljoprivrednika trebalo da se udruži“, navodi Dragoš Toković, iz Jablanice.

Zbog toga što male količine mleka nisu interesantne velikim otkupljivačima, na Zlatiboru je osnovana mlekara, koja je pod ingerencijom lokalne samouprave, po iskustvu iz Norveške.

„To je koncept da mali proizvođači, koji nisu prepoznati, koji ne mogu da opstanu sami, e mi smo se tu našli, mi smo njih tu okupili pod ovaj krov i jednostavno plasiramo jedan finalni proizvod od onoga što oni proizvedu. A opet ceo koncept je takav da je krenuo da funkcioniše lokalno, trenutno radi lokalno, ali je zato održiv regionalno, a sutra i na državnom nivou“, objašnjava Marko Marić, direktor privrednog društva za razvoj poljoprivrede opštine Čajetina.

Proizvođači tako ostvaruju profit ne samo od sirovine. A mleko sa našeg brdsko planinskog područja ne razlikuje se po kvalitetu od cenjenog alpskog.

„Zlatibor ima izuzetno povoljne klimatske uslove, bujnu vegetaciju, izobilje lekovitog bilja. Mi sarađujemo sa proizvđačima mleka čije krave tokom cele godine provode na ispaši“, navodi Razumenka Lučić, tehnolog mlekare.

Zbog toga ta sirovina ima visoku mlečnu mast, a mlekara koja posluje kao zadruga, koja je praktično državna, mogla bi da bude model sigurnosti za male proizvođače, da umesto u klanicu, krave i dalje izvode na pašnjake.

( INFO / Rts )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1020041’, content_type: ‘product’});