17/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

„Nema VIŠE SILE“! Oglasio se GASPROM posle uznemirujuće vesti iz Ukrajine da će zbog rata obustaviti tranzit ruskog gasa ka Evropi!

"Nema VIŠE SILE"! Oglasio se GASPROM posle uznemirujuće vesti iz Ukrajine da će zbog rata obustaviti tranzit ruskog gasa ka Evropi!

Ruska strana saopštila je danas da nema nikakvih prepreka za obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, reagujući na najavu operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) da će obustaviti tranzit gotovo trećine gasa za Evropu, preko gasne stanice „Sohranovka“.

Ruska kompanija Gasprom takođe je danas odbacila kao „tehnički nemoguću“ ideju o privremenom prebacivanju nedostupnih kapaciteta sa tačke „Sohranovka“ u tačku „Sudža“, koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine, preneo je Interfaks.

Gasprom je danas dobio zvanično obaveštenje od GTSOU da ukrajinska strana, “pozivajući se na okolnosti više sile“, prestaje da prihvata gas za tranzit preko gasne stanice „Sohranovka“, od sutra u 7 časova, da će prijave za prevoz biti odbijene i da se gas neće primati.

GTSOU predlaže da se sve količine tranzita prenesu na stanicu „Sudža“, izjavio je predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov.

S tim u vezi, Gasprom izjavljuje da nije dobio nikakvu potvrdu o okolnostima više sile i da ne vidi nikakve prepreke za nastavak rada u prethodnom režimu – rekao je predstavnik ruske kompanije.

On je naglasio da Gasprom u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima, isporučuje gas za tranzit u skladu sa svim ugovorima i ugovorom sa operaterom, kao i da su usluge tranzita u potpunosti plaćene.

GTSOU je ranije danas saopštio da će isključiti gotovo trećinu ruskog gasa koji se prevozi preko Ukrajine ka Evropi zbog rata u toj zemlji.

Kako je saopštio GTSOU, „okolnosti više sile“ su u činjenici da su dve stanice pod kontrolom Rusije zbog čega je došlo do „mešanja okupacionih snaga u tehničke procese“.

Kompresorsku stanicu „Novopskov“ u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što je počeo rat u Ukrajini, a kroz nju prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno, preneo je Rojters.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);