25/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

NEKADA SE OVAJ GRAD U SRBIJI ZVAO POREČ: Svi ga ZNATE, ima BOGATU ISTORIJU!

NEKADA SE OVAJ GRAD U SRBIJI ZVAO POREČ: Svi ga ZNATE, ima BOGATU ISTORIJU!

Lepenski vir, Foto: Printscreen

U srcu Nacionalnog parka Đerdap, u Đerdapskoj klisuri, nalazi se Donji Milanovac, gradić koji zbog blizine arheološkog nalazištaLepenski Vir postaje jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u Srbiji.

Iako ima tek nekoliko hiljada stanovnika, bogata istorija i prelepa priroda magnet su za posetioce koji žele da pobegnu od velegradskog ritma života i “napune baterije” pokraj Dunava ili da se, pak, otisnu u duge biciklističke vožnje, s obzirom na to da se ovaj gradić nalazi na čuvenoj “Euro velo 6” ruti.

Onima koji nikada nisu bili u ovom delu Srbije fotografije Donjeg Milanovca mogu da izazovu zabunu – mnogi će pomisliti da je reč o nekom primorskom gradiću, a ne o varoši na Dunavu.

Do 19. veka sadašnji Donji Milanovac nosio je naziv Poreč, po istoimenom ostrvu na kom se nalazio. Kako je voda stalno plavila gradić, po naredbi knjaza Miloša Obrenovića izmešten je na desnu obalu Dunava i dobio ime po Miloševom prerano preminulom sinu Milanu.

Dok u Šumadiji nije podignut Gornji Milanovac, ovaj u istočnom delu Srbije bio je jedini Milanovac u zemlji, a onda je dobio prefiks Donji. Poslednje izmeštanje Donjeg Milanovca odigralo se 1971. godine.

U turističkim prospektima Donji Milanovac često je predstavljen kao gradić Dunava, sunca i ruža. Ovde je, naime, veliki broj sunčanih dana, a u gotovo svakom dvorištu mogu se videti grmovi ruža čiji se opojni mirisi mešaju sa mirisom Dunava i vetrovima sa Miroča. Nekada je, po statističkim podacima, na svakog stanovnika “dolazilo” po devet sadnica ovog cveća danas ih je manje, ali i dalje boje panoramu grada najlepšim bojama.

( INFO / Ona.rs )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1043655’, content_type: ‘product’});