24/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

NEĆE BITI HERSONSKE NARODNE REPUBLIKE, SAMO RUSIJA: Zvaničnici traže aneksiju od Putina

NEĆE BITI HERSONSKE NARODNE REPUBLIKE, SAMO RUSIJA: Zvaničnici traže aneksiju od Putina

Zvaničnik postavljen od Moskve u ukrajinskom Hersonu izjavio je danas da će administracija tog regiona tražiti od predsednika Rusije Vladimira Putina da pripoji tu oblast.

Zamenik šefa ruske administracije u Hersonu Kiril Stremusov rekao je novinarima da ne postoje planovi za stvaranje samoproglašene „Hersonske Narodne Republike“, nalik proruskim republikama proglašenim u ukrajinskim oblastima Donjeck i Lugansk, ali je dodao da ima planova da se od Putina zatraži aneksija, prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

Grad Herson je Rusija. Neće biti Hersonske Narodne Republike na teritoriji regiona Herson, neće biti referenduma. To će biti ukaz zasnovan na apelu regionalnog rukovodstva Hersona ruskom predsedniku, a biće i zahtev da bude uključen u region Rusije – rekao je Stremusov.

Preuzimanje kontrole nad gradom Hersonom, na jugu Ukrajine, i većim delom okolne teritorije, verovatno je bila najznačajnija dobit Rusije u dosadašnjem ratu u Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici spekulišu da Rusija planira da organizuje referendum o nezavisnosti Hersona, sličan onima koji su održani u Donjecku i Lugansku 2014. godine. Moskva je priznala samoproglašene republike Donjeck i Lugansk dva dana pre početka invazije na Ukrajinu.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);