29/11/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

NE KUPUJU SAMO NEKRETNINE, VEĆ OTVARAJU I FIRME: Šta je potrebno jednom RUSU da bi registrovao FIRMU u SRBIJI?

biznis

Otkako je počeo rat u Ukrajini, pomalo oprezno po beogradskim kuloarima pročulo se da pojedini timovi šire svoje kapacitete i da dovode radnike iz Rusije. Posledično, povećao se i upit za zakup stanova, najviše na Novom Beogradu.

Sada, mesec dana kasnije, jasno je trač istina, odnosno, da mnoge kompanije sele svoje biznise i radnike iz Rusije i Ukrajine, a da im je Srbija jedna od top destinacija.

foto: Profimedia

To potvrđuju i poslednji podaci Agencije za privredne registre (APR). Ukupno je registrovano 876 privrednih društava čiji su osnivači/članovi udela u društvu fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, kao i 524 preduzetnika, koje su registrovali državljani Ruske Federacije.

„Od 24.02. do 04.04.2022, registrovano je osnivanje 86 privrednih društava čiji su osnivači/članovi udela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, kao i 202 preduzetnika, koje su registrovali državljani R. Federacije u Srbiji“, navode preciznije.

Najviše je, kako nam dalje navode, privrednih društava, čiji su osnivači/ članovi društva fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, ima registrovanu pretežnu delatnost:

– Računarsko programiranje

– Nespecijalizovana trgovina na veliko

– Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem

– Konsultantske delatnosti u oblasti IT

Pretežne delatnosti kod preduzetnika:

– Računarsko programiranje

– Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem

A kako uopšte Rusi mogu da osnivaju firme u Srbiji?

Podsetimo, a kako potvrđuje i APR, u Srbiji, postupak registracije privrednih subjekata je isti kako za domaća, tako i za strana fizička i pravna lica.

Za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću na primer, kao najčešće pravne forme organizovanja privrednih društava, potrebna je sledeća dokumentacija:

– jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i upisa u jedinstveni registar poreskih obveznika – društvo sa ograničenom odgovornošću (obrasci),

– osnivački akt društva (odluka za jednočlano društvo ili ugovor za višečlano) sa overenim potpisima članova društva (primeri akata),

– dokaz o identitetu članova društva (za domaće fizičko lice – fotokopija lične karte, a za stranca – fotokopija pasoša, odnosno fotokopija lične karte, ako je izdata strancu, odnosno izvod iz matičnog registra ako je osnivač pravno lice koje nije registrovano u Registru koji vodi Agencija za privredne registre),

– odluka o imenovanju zastupnika ako nije određen osnivačkim aktom,

– potvrda banke o uplati novčanog uloga, ako se ulog uplaćuje u društvo do osnivanja, odnosno sporazum članova o proceni vrednosti nenovčanog uloga ili procena vrednosti nenovčanog uloga, ako se ulog unosi u društvo do osnivanja,

– dokaz o uplati naknade za registraciju osnivanja i dokaz o uplati naknade za registraciju i objavu osnivačkog akta (4.900,00 dinara + 1.000,00 dinara).

Za registraciju preduzetnika potrebna je sledeća dokumentacija:

– jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i upisa u jedinstveni registar poreskih obveznika,

– dokaz o identitetu preduzetnika (za domaće fizičko lice – fotokopija lične karte, a za stranca – fotokopija pasoša/strane lične karte, odnosno fotokopija lične karte, ako je izdata strancu),

– dokaz o uplati naknade za registraciju preduzetnika (1.500,00 dinara),

– dozvola, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa, ako je to posebnim zakonom propisano kao uslov za registraciju.

Rusi traže stanove iznad 500 evra u Beogradu

U poslednjih mesec dana, agencije za nekretnine u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim gradovima u Srbiji, primetile su nagli porast iznajmljivanja, ali i kupovine stanova, kuća i poslovnih prostora od strane ruskih, ali i ukrajinskih državljana.

Agenti za nekretnine kažu da je imućnijim ruskim i ukrajinskim IT stručnjacima, prestonica Srbije postala privlačna lokacija za život.

„Potražnja ka stanovima na Novom Beogradu je konstantna i zato su i cene u odnosu na druge opstine u Beogradu veće“, kaže iz City Experta Miloš Mitić.

Što se tiče zakupa, postoji veliko uvećanje tražnje jer sve više evropskih kompanija koje su radile u Rusiji, sada svoje zaposlene alociraju kod nas.

„Uglavnom traže Beograd i Novi Sad, a radi se o ljudima veće platežne moći, uglavnom iz IT industrije gde vrlo često i sama kompanija plaća troškove zakupa. Često se radi o većem broju ljudi koji dolazi pa se najpre traže veći stanovi i kuće, nakon toga i stanovi sa jednom ili više spavaćih soba u cenovnom rangu iznad 500 evra, pre svega u kondominijumima blizu centra grada i u opštinama koje su i generalno tražene i dobro povezane sa gradom i poslovnim centrima“, zaključuje Mitić.

( INFO / Telegraf Biznis )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1019975’, content_type: ‘product’});