23/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

NAREDILI DA IH SPRŽE NAKON HAPŠENJA: Belivukov klan Skaj telefone plaćao 1.000 evra, a oni im došli glave

NAREDILI DA IH SPRŽE NAKON HAPŠENJA: Belivukov klan Skaj telefone plaćao 1.000 evra, a oni im došli glave

Veljko Belivuk i Marko Miljković, kako je otkriveno tokom istrage koja je pokrenuta 4. februara prošle godine protiv jedne od najbrutalnijih kriminalnih grupa, telefone sa Skaj aplikacijom plaćali su od 600 do 1.000 evra po komadu, a ove aparate za tajnu komunikaciju preuzimali su u jednoj kafani u Beogradu.

Podsetimo, vođe i pripadnici zloglasnog klana međusobno su komunicirali preko mobilnih telefona sa zaštićenom aplikacijom Skaj, preko koje su dogovarali ubistva, otmice, ali i razmenjivali slike mučenja i kasapljenja žrtava! Veće Specijalnog suda koje vodi postupak protiv inspektora SBPOK-a Božidara Stolića osumnjičenog da je sarađivao sa ovom kriminalnom grupom, danas je saopštilo da će prepiske preko Skaja pribavljene iz Francuske, koristiti kao dokaz.

Sud je takvu odluku doneo za konkretan slučaj, ali ovo može biti nagoveštaj da će i u drugim predmetima, u kojima se komunikacija sa Skaja pominje, to biti uvršteno u dokaze – objašnjava izvor.

Kako je Kurir otkrio, istražitelji su tokom ostrage protiv Belivukovog klana pronašli I. K. koji im je vodio naloge na telefonima za tajnu komunikaciju, i on je navodno priznao da je, po nalogu vođa klana, uništio njihove telefone kada su uhapšeni. Međutim, Belivuk i Miljković nisu znali da su na merama stranih i domaćih službi i da su francuski državni organi već imaju celokupnu prepisku i jezive fotografije žrtava.

Tokom prikupljanja dokaza protiv pripadnika klana, istražitelji su otkrili i ko je čovek koji im je instalirao i prodavao Skaj telefone. On je saslušan i objasnio je da je upoznao dvojicu organizatora kriminalne grupe, kao i njihovog bliskog saradnika, IT stručnjaka Srđana Lalića, kada je na stadionu Partizana trebalo da im instalira igrice. Navodno, tada je počeo da im prodaje i Skaj – objašnjava sagovornik.

Telefone im je „pravio“ i ostavljao u jednoj kafani u Beogradu, u kojoj su ih oni preuzimali i plaćali mu 600 do 1.000 evra.

Bili su mi klijenti. Rekli su mi, ako im se nešto desi, tačnije, ako budu uhapšeni, da telefone „spržim“. Kada sam u medijima 4. februara 2021. video da su uhapšeni, to sam i uradio, uništio sam njihove telefone – priznao je navodno na saslušanju čovek koji im je prodavao aparate.

Prema rečima Kurirovog sagovornika, on je objasnio da mu za to nisu trebali telefoni, odnosno da nije morao fizički da ih ima u rukama, već je to uradio preko sajta, koji se koristio za tu aplikaciju, koja je ubrzo posle hapšenja Belivukove kriminalne grupe ugašena i više ne postoji.

I. K. je objasnio i da je jednostavno, klikom na jedno dugme na sajtu, odnosno internet platformi firme koja je bila vlasnik Skaja ugasio njihove telefone. To je praktično značilo da su svi podaci, kontakti, slike, poruke koji su bili u njima istog trenutka obrisani i da su telefoni prazni – objašnjava izvor.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);