12/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

NAJVEĆA PARTIJA U EVROPSKOM PARLAMENTU DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA: Ubedljiva pobeda sa skoro 90% glasova

NAJVEĆA PARTIJA U EVROPSKOM PARLAMENTU DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA: Ubedljiva pobeda sa skoro 90% glasova

Manfred Veber, Foto: Prentscren

Kongres Evropske narodne partije (EPP) izabrao je danas u Roterdamu Manfreda Vebera za predsednika te stranke, saopštio je EPP na svom sajtu.

Kako se navodi u saopštenju, Veber, koji je na toj poziciji nasledio Donalda Tuska, dobio je 447 od 502 glasa. Veber je rekao da je ponosan što je izabran za predsednika najveće političke partije u Evropi i što može da nastavi stopama lidera EPP kao što je Tusk, navodi se na sajtu EPP.

„Mi smo kamen za zaštitu sigurnosti i buduće Evrope“, rekao je Veber, inače nemački demohrišćanin, u govoru nakon proglašenja rezultata, a dodaje Hina.

Manfred Veber
Manfred Veberfoto: Profimedia

Dugogodišnji član bavarske Hrišćansko-socijalne unije ocenio je da je EPP potrebna EU. On smatra da, u vremenima ekonomske krize i rata na granicama EU, EPP, kao stranka kompromisa, ima najbolja rešenja za evropske probleme, dodaje Hina. On je levicu i desne populiste kritikovao zbog pogrešne politike prema Rusiji.

„U Nemačkoj možemo videti da je ublažavanje loš pristup, a suprotstavljanje ispravan“, rekao je Veber.

On je rekao da je nemačka vlada predvođena socijaldemokratima, čiji je bivši predsednik Gerhard Šreder blizak predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, okevala prilikom zauzimanja oštrog stava prema Rusiji.

Zelene je kritizirao zbog protivljenja naoružavanju, a tvrdi i da „levica želi da oslabi NATO“. Za desne populiste poput Marin Le Pen je kazao da su „sramota za Evropsku uniju“ jer je, tvrdi on, dokazano da ih je finansirala ruska vlast i zbog ranijeg protivljenja širenju EU na istok.

Veber je naglasio da se EPP zalaže „za inovacije, a ne ograničenja“ u borbi protiv klimatskih promena i da ne želi deindustrijalizaciju i ekonomski neefikasne politike.

EPP je politička grupacija desnog centra čiji je klub poslanika najveći u Evropskom parlamentu.

Veber je od 2014. godine bio predsednik kluba poslanika EPP, a na mestu predsednika EPP nasledio je bivšeg premijera Poljske Donalda Tuska, koji je odlučio da se povuče s mesta lidera EPP po preuzimanju rukovođenja Građanskom platformom, najvećom opozicijskom strankom u Poljskoj. Veber nije imao protivkandidata iako se u medijima krajem prethodne godine špekulisalo o kandidaturi drugih osoba.

( INFO / Agencije )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1059155’, content_type: ‘product’});