12/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

NADMETANJE RUSIJE I SAD NE TINJA: Bajden poslao Ukrajini rakete koje će preokrenuti tok rata!

NADMETANJE RUSIJE I SAD NE TINJA: Bajden poslao Ukrajini rakete koje će preokrenuti tok rata!

Tanjug/AP/profimedia/printscreen

Džo Bajden Volodimir Zelenski Vladimir Putin

Nakon što je Ukrajina već izvesno vreme tražila oružje koje će joj pomoći u odbrani teritorije od ruske invazije. Lider SAD Džo Bajden je napravio korak napred u smeru pomoći ovoj zemlji da pruži otpor Rusiji.

On je izjavio da će smrtonosna pomoć ojačati pregovaračku poziciju Kijeva protiv Rusije i učiniti diplomatsko rešenje verovatnijim. 

Odlučio sam da Ukrajincima obezbedimo naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini – rekao je Bajden. 

Novo oružje će uključivati raketni sistem visoke pokretljivosti M142 (HIMARS), rekao je visoki zvaničnik Bele kuće – iako nije precizirao koliko će ih biti isporučeno. Sistemi mogu da lansiraju više precizno vođenih projektila na ciljeve udaljene čak 70 km (45 milja) – daleko dalje od artiljerije koju Ukrajina trenutno ima. Takođe se veruje da su tačniji od svojih ruskih ekvivalenata. Prošlog meseca, načelnik ukrajinske vojske rekao je da bi dobijanje jedinica HIMARS bilo „ključno” da bi joj se omogućilo da se suprotstavi ruskim raketnim napadima.

Tanjug/AP

Ilustracija/Raketa

SAD očekuju da će Ukrajina rasporediti oružje u istočnom regionu Donbasa, gde su borbe najintenzivnije i gde ono može da se upotrebi za udar na ruske artiljerijske jedinice i snage koje ciljaju ukrajinske gradove.

Zvaničnici Bele kuće pristali su da obezbede Ukrajini rakete, tek nakon što su dobili obećanje od Zelenskog da se oružje neće koristiti za napad na ciljeve unutar Rusije.

Nećemo u Ukrajinu slati raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju – napisao je Bajden u sredu.

Najnovije rakete će biti središnji deo paketa podrške Ukrajini od 700 miliona dolara.

Helikopteri, protivtenkovsko oružje, taktička vozila i rezervni delovi biće uključeni u 11. paket vojne pomoći koji su SAD odobrile Ukrajini od početka invazije u februaru.

Agresija Rusije odugovlači mirovne napore

Bajden je napisao da je cilj SAD bio jednostavno da vide „demokratsku, nezavisnu, suverenu“ Ukrajinu, a ne da zbace Putina sa uloge ruskog predsednika ili da traže širi sukob sa Moskvom.

Tanjug/AP/profimedia/printscreen

Džo Bajden, Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

On je okrivio kontinuiranu agresiju Rusije za odugovlačenje mirovnih napora, dodajući da SAD nikada neće vršiti pritisak na Ukrajinu da ustupi bilo koju svoju teritoriju u zamenu za okončanje sukoba.

Govoreći o riziku upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, Bajden je rekao da

Trenutno ne vidimo nikakve indikacije da je to namera Rusije – rekao je Bajden govoreći o riziku upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini i upozorio da bi to bilo neprihvatljivo i da bi sa sobom donelo teške posledice.  

Odgovor Rusije 

Ubrzo nakon što je Bajdenov članak objavljen, ruski vojni zvaničnici objavili su da nuklearne snage zemlje održavaju vežbe u pokrajini Ivanovo u blizini Moskve, prenela je novinska agencija Interfaks.

Tanjug/AP

Istočna Ukrajina

U međuvremenu u Ukrajini se nastavljaju borbe u istočnom regionu Donbasa. U utorak je guverner Luganska rekao da je jedan od poslednjih ukrajinskih otpora u regionu – istočni grad Severodonjeck – sada uglavnom pod kontrolom Moskve.

Ruske snage sada zauzimaju skoro ceo Lugansk i fokusiraju se na zauzimanje susednog Donjecka, dva regiona koji zajedno čine Donbasm, prenosi BBC.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);