25/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

NA VRHU LISTE NAJBOGATIJIH! Fokus na GAS ove države sve veći, izvoz će PREMAŠITI 100 milijardi dolara ove godine?

Gasovod

Visoki zvaničnici Evropske unije posetili su katarsku prestonicu Dohu proteklih nedelja, a svi sa jasnom porukom – vaš gas nam je potreban što pre.

Bloomberg piše kako će naredno Svetsko prvenstvo u fudbalu sasvim sigurno podići međunarodni ugled Katara, ali traženje alternativnih dobavljača gasa za EU moglo bi tu bliskoistočnu državu da učvrsti na lestvici najbogatijih na svetu. Navodno će izvoz te bliskoistočne države ove godine premašiti 100 milijardi dolara, prenosi Bankar.me.

Korist od Mundijala

“Led” je prva probila Nemačka koja je uputila svoje energetske kompanije da pregovaraju o isporuci gasa s katarskim dobavljačima. Fokus na katarski tečni prirodni gas (LNG) je sve veći nakon obustave isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj.

Ako je suditi po podacima za prvo tromesečje, katarski izvoz energenata ove godine bi trebalo da premaši vrednost od 100 milijardi dolara, i to prvi put od 2014. godine. To će tamošnjim čelnicima omogućiti još veća ulaganja na svetskim berzama – i posrednog ostvarivanja spoljnopolitičkih ciljeva – kroz državni investicioni fond vredan 450 milijardi dolara. Uz to, Doha od Mundijala krajem ove godine očekuje ekonomsku korist od 20 milijardi dolara. Sve to će dodatno obogatiti jednu od najbogatijih država sveta.

Gasovodfoto: EPA/CLEMENS BILAN

Ekonomija vredna 200 milijardi dolara ove godine bi trebalo da poraste dodatnih 4,4 odsto, što je najviše od 2015, pokazuju procene američke banke Citigroup.

U zemlji gde živi tri miliona ljudi, BDP po stanovniku ove godine bi trebalo da dosegne gotovo 80.000 dolara, blizu Švajcarske ili Kajmanskih ostrva. Reč je o velikom ekonomskom preokretu te male države na arapskom poluostrvu. Naime, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i njeni saveznici utrošili su tri godine kako bi Katar ekonomski unazadili zbog njegovih veza s regionalnim islamističkim grupama i Iranom. Nakon toga izbila je pandemija koronavirusa koja je snažno spustila cene energenata, ubrzavši za neke neizbežni trend napuštanja fosilnih goriva i prelaska na čiste izvore energije. Takođe, organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravali su na loš tretman stranih radnika koji su gradili stadione i infrastrukturu za Svetsko prvenstvo. Samo u 2020, najmanje 50 radnika izgubilo je život na tim gradilištima.

Ipak, danas je ekonomski bojkot arapskih suseda završen, a cene gasa u Evropi su na rekordnom nivou. Katarski vladar emir Tamim bin Hamad Al Tani je tražen i u Evropi i u SAD-u. Na januarskom sastanku u Beloj kući na kojem se razgovaralo o “obezbeđivanju stabilnosti globalnog energetskog snabdevanja”, predsjednik Džo Bajden je kazao kako je Katar “najvažniji saveznik van NATO-a”.

Istovremeno traju tenzije između SAD-a i do sada najvažnijeg saveznika u tom delu sveta – Saudijske Arabije, zbog njenog odbijanja da zajedno sa UAE-om podigne proizvodnju nafte i doprinese padu cene. Treba naglasiti kako je Katar 2021. pokrenuo 30 milijardi dolara vredan projekat kojim bi do 2027. izvozio 60 odsto više LNG-a. Radi se o izradnji šest terminala za tečni gas. Pre izbijanja rata u Ukrajini, deo analitičara je dovodio u pitanje isplativost te investicije. No, sada je potražnja tolika da je katarska vlada najavila kako će možda graditi još jedan takav terminal.

Kupuje se tehnologija

“Trenutak je vrlo povoljan za Katar koji može da svedoči novom pokretaču rasta u ovoj deceniji”, kaže glavni ekonomista za rastuća tržišta u Bloomberg Economics-u Zijad Daoud.

Trenutno Katar ne može da proizvede dovoljno LNG-a kako bi zadovoljio evropske potrebe.

Strani ekonomski posmatrači postavljaju pitanje što će ta zemlja učiniti s tim novcem?

Upućeni izvori tvrde kako će se dobar naći u državnom investicionom fondu. To bi fondu omogućilo – ionako velikom deoničaru kompanija poput Volkswagena i britanske banke Barclays, te ulagaču u njujorške i londonske nekretnine – da ubrza ulaganje u tehnološke kompanije. Međutim, Katar bi novostečeno bogatstvo mogao iskoristiti i za finansiranje političkih ciljeva u regionu, prenosi Poslovni dnevnik.

Prošlog meseca katarska vlada najavila je 5 milijardi dolara investicija u Egiptu. To je deo plana zalivskih zemalja za podršku toj severnoafričkoj državi, uzdrmanoj skokom cena hrane nakon izbijanja rata u Ukrajini. Treba istaći kako pojedina ulaganja povezana s spoljnopolitičkim ciljevima nisu ponajbolje prošla: katarski investicioni fond uložio je nekoliko milijardi dolara u rusku imovinu, uključujući i naftnu kompaniju Rosnjeft. Vrednost te imovine sada je vrlo mala.

(INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1037973’, content_type: ‘product’});