ATA Images, Pixabay.com

Tema prostitucije oduvek je aktivna tema u javnosti. Nekada se smatralo da žene koje se bave ovim “poslom“ jesu one koje se nalaze na najnižoj društvenoj lestvici, siromašne, iz razorenih porodica i one koje su doživele određene traume, te su u eksploatisanju svog tela videle neki način bega od svega, kao i način da zarade kako bi finasijski bile nezavisne i sposobne da se odvoje od devijantne sredine u kojoj su bitisale. Međutim, svedoci smo rapidne ekspanzije nečega što se naziva “elitna prostitucija“ – prodavanje tela biznismenima, moćnicima iz raznih sfera javnog života i generalno muškarcima sa “dubokim“ džepom koji su za noć spremni da daju vrtoglave sume novca ili odvedu devojku na luksuzno putovanje u zamenu za se*sualne usluge.

www.profimedia.rs

Elitna prostitucija sve zastupljenija

Smatralo se da je takva vrsta prostitucije zakulisna, što zbog zaštite muškaraca koji su korisnici usluga, što zbog devojaka. Međutim, kako godine odmiču i priča o samoj prostituciji, postaje jasno da se u ovaj način zarade novca ne upuštaju samo devojke koje potiču iz razorenih porodica, sa traumama ili one koje beže od bede i sirotinje, već je sve više onih koje nemaju ni finansijske, ni porodične probleme, kao i onih koje su fakultetski obrazovane, one koje svakodnevno viđamo po televiziji, poznate javne ličnosti, voditeljke, pevačice i sve one za koje nikada ne biste pomislili da su deo podzemlja. 

ATA Images

Simonida Milojković o prostituciji

Mi smo pozvali nekadašnju novinarku i spisateljicu Simonidu Milojković koja se godinama unazad bavi temom prostitucije i koja je svojom knjigom “Grabljivica“ podigla prašinu u javnosti, te neretko govori o devojkama koje su u kandžama prostitucije i prepričava njihova jeziva iskustva. Ona je za naš portal otkrila da je istina da je sve više pevačica i voditeljki koje prodaju svoje telo za novac, ali se osvrnula i na sve ono kroz šta devojke prolaze, kao i na mušku prostituciju o kojoj se retko govori.

– Ja zaista molim devojke da pre nego što krenu da se bave, ne mogu da kažem zanimanjem, jer je to prekšajno delo, dakle, pre nego što krenu u taj kriminal pročitaju “Grabljivicu“ jer je to ispljunuta ispovest, autentična ispovest prave prostitutke koja je  osetila svu golgotu i sva poniženja tog posla. Bojim se da danas postoji popularizacija prostitucije. Dok sam ja istraživala “Grabljivicu“ i po Beogradu i po Nemačkoj u legalnim javnim kućama, to su radile mučene žene, žene koje su žrtve porodičnog nasilja, velikog siromaštva, poremećnih porodičnih odnosa, čak i žrtve incesta… One su sve bežale u to tražeći spas, lažni spas, ali njima je to tako delovalo. Danas primećujem da se prostitucijom bave žene koje to ne moraju, bave se javne ličnosti, pevačice, glumice, voditeljke.. Zašto? Ne zato što nemaju da jedu, one se time bave da bi kupile Lui Viton torbu, da bi kupile dobar automobil, otišle na skupo letovanje, da nama, siromašnom narodu preko društvenih mreža pokazuju fotografije tog luksuza gde retko ko od nas može da ode i na najeftinije more. Jedina razlika između prostitucije nekada i prostitucije danas jeste što se sada to zaista radi samo iz besa i iz hira.

ATA Images

Simonida Milojković o svemu što devojke preživljavaju

Po njima uriniraju, završavaju unakažene

Simonida ne krije da je užasnuta činjenicom da je prostitucija postala toliko masovna i normalna, te nam otkriva šta sve devojke preživljavaju i doživljavaju od klijenata.