13/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

Mere podsticaja zapošljavanja mladih u prva tri meseca pokazale odlične rezultate

Vlada Srbije ograničila cenu prirodnog gasa

Tokom prva tri meseca primene novih poreskih olakšica, a koje su stupile na snagu 1. marta ove godine, za zapošljavanje pre svega mladih, i pre svega za inovativna preduzeća, zabeleženo je veliko interesovanje kompanija za njihovu primenu.

Podsticaj koji je prevashodno namenjen lakšem zapošljavanju mladih i njihovom uvođenju u svet rada (propisan Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje), od početka marta do kraja maja iskoristilo je 910 osoba zaposlenih kod 553 poslodavca. Navedena olakšica podrazumeva efektivno umanjenje poreza i doprinosa na plate novozaposlenih od čak 70% do kraja 2024. godine.

Drugu poresku olakšicu, za zaposlene na projektima istraživanja i razvoja u firmama u Srbiji (propisana Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje), u istom periodu iskoristilo je 434 osoba zaposlenih kod 41 poslodavca. Navedena olakšica podrazumeva efektivno umanjenje poreza i doprinosa na plate zaposlenih od čak 70% za deo plata zaposlenih srazmeran vremenu koje su proveli na istraživačko-razvojnim poslovima.

Ovakav rezultat je veoma značajan, imajući u vidu da je ovo mera direktno usmerena na mlade koji dobijaju svoje prvo zaposlenje. 

Vlada Srbije ostaje posvećena dodatnom unapređenju poslovne klime u Republici Srbiji, borbi za radna mesta i stvaranju prilika za mlade, kao i digitalizaciji i visokim tehnologijama, za koje Vlada veruje da će umnogome pomoći tranziciju domaće ekonomije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);