18/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

MEDALJE ZA PIROTSKI KAČKAVALJ I PEGLANU KOBASICU: Evo šta je GARANT USPEHA PIROTSKIH SPECIJALITETA!

AKO PRIMETITE OVO NA SIRU, NI SLUČAJNO NEMOJTE DA GA JEDETE: Odmah ga BACITE, POKVAREN JE!

Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/YT/SIMPLE FOOD

Tradicionalni prehrambeni proizvodi iz pirotskog kraja osvojili su 15 medalja za kvalitet na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, koji je nedavno održan u Novom Sadu. Najbolje ocene dobili su pirotska peglana kobasica i kačkavalj.

U Mlekarskoj školi čuvaju tradiciju, ali i kvalitet. Dva veka stara receptura proizvodnje pirotskog kačkavalja garant je uspeha.

„Nije poenta napraviti proizvod i biti kvalitetan, već je najveći doprinos prehrambenoj industriji održanje kvaliteta. Ponosni smo na to što je u prethodnim godinama otvoreno još nekoliko malih mlekara, a mi ćemo se truditi da u godinama koje su pred nama, obezbedimo dovoljan broj kvalitetnih kadrova“, navodi Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Najveći broj nagrada u Pirot su doneli proizvođači peglane kobasice, koja odnedavno ima zaštićeno geografsko poreklo.

Peglana kobasica
Peglana kobasicafoto: Printscreen RTS

„To znači da smo dokazali da je peglana kobasica tradicionalni proizvod koji je napravljen 100 posto od domaćih sirovina. Kada uzmemo sirovinu iz prirode i to pretvorimo u finalni proizvod, brend, onda je uspeh zagarantovan i to je jedini pravi put za bogato društvo,“ objašnjava Dalibor Tošić, ugostitelj.

Preduzetnici koji proizvode pirotske delikatese, u protekloj deceniji osvojili su više od 130 nagrada na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

„Da nisu ovi ljudi, preduzetnici, očuvali kvalitet i širili se, uz poštovanje kvaliteta, ne bi ove medalje i priznanja došli u Pirot. Mi gde god se pojavimo mi plenimo kvalitetom svojih proizvoda“, smatra Veroljub Mihajlović iz udruženja preduzetnika.

A to prepoznaju i turisti, kojih je u protekloj deceniji pet puta više. Ukusna i kvalitetna hrana najveći je adut pirotskih ugostitelja.

( INFO / Rts )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1059699’, content_type: ‘product’});