19/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

MAJMUNSKE BOGINJE STIŽU U SRBIJU: Evo šta prvo mora da se uradi kada dođe do ovoga

MAJMUNSKE BOGINJE STIŽU U SRBIJU: Evo šta prvo mora da se uradi kada dođe do ovoga

Epidemiolog Branislav Tiodorović ističe da nema nikakvog opravdanja za bilo kakvu paniku i podizanje tenzija, ali da ima potrebe za oprezom.

Prof. dr Lidija Kandolf kaže za RTS da je od koleginice infektologa iz Londona dobila informaciju da su se pojavili slučajevi majmunskih boginja koji nisu endemski.

To znači, objašnjava, da se javljaju kod osoba koje nisu putovale u Afriku i da će verovatno, kako je, ocenila, doći i kod nas za neko vreme.

youtube.com

 

 

„Sad se pojavilo u Sloveniji i očekujemo, verovatno je neizostavno da će se pojaviti i ovde kod nas, imajući u vidu da smo mi i raskrsnica međunarodnog avionskog saobraćaja“, rekla je Kandolf.

Ukazuje da ovog trenutka nema velikog razloga za zabrinutost, ali da treba da budemo na oprezu i preuzmemo prevenciju, pre svega na aerodromu ili na drugim graničnim prelazima.

I prof. dr Branislav Tiodorović ističe da nema nikakvog opravdanja za bilo kakvu paniku i podizanje tenzija, ali ima apsolutno potrebe za oprezom posebno kod zdravstvenih radnika koji moraju paziti da na vreme otkriju prve slučajeve.

ST/A. NALBANTJAN

 

Ističe da je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao dobro uputstvo da svi lekari, koji bi bili u situaciji da prepoznaju majmunske boginje ili da ih dijagnostifikuju, imaju ozbiljnu potrebu za diferencijalnom dijagnozom na osipe i groznice izazivača drugih bolesti.

Naveo je, da je do sada ukupan broj zaraženih 413, od kojeg su dve trećine potvrđene na majmunske boginje, dok su ostali kao sumnjivi oblici oboljenja.

Tiodorović naglašava da je u uputstvu „Batuta“ preporučeno da se, čim se pojavi prvi potvrđen slučaj majmunskih boginja, mora odmah proglasiti epidemija.

„Pitanje je i zašto zbog jedne bolesti to uraditi, jeste zbog jedne bolesti, ali je ona lako prenosiva“, objasnio je Tiodorović.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);