09/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

LAVROV JE IMAO ŠTA DA PORUČI KINEZIMA: Sve ovo je REKAO!

RUSIJA OKREĆE LIST? Moskva će se FOKUSIRATI na razvoj odnosa sa ovom ZEMLJOM, tenzije ne JENJAVAJU!

Sergej Lavrov, Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Moskva ceni podršku Pekinga u njegovim naporima da podrži principijelne pristupe Rusije formiranju evropske bezbednosne arhitekture i ceni stav Kine u vezi sa situacijom u Ukrajini, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Veoma cenimo uravnotežen i nepristrasan stav naših kineskih prijatelja u vezi sa situacijom oko Ukrajine“, rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Prema rečima Lavrova, tektonska pomeranja u savremenom geopolitičkom pejzažu služe kao katalizator za produbljivanje zajedničke spoljnopolitičke koordinacije izmedju Moskve i Pekinga.

„Zajedno sa našim prijateljima iz Kine održavamo konstruktivan pristup u izgradnji odnosa sa trećim zemljama. Istovremeno, naši stavovi o velikoj većini ključnih pitanja globalne i regionalne agende ili se poklapaju ili su izuzetno bliski“, rekao je on.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Ruski ministar je izjavio da se Moskva i Peking zajednički zalažu za jačanje koordinirajuće uloge UN u globalnim poslovima, poštovanje osnovnog principa jednake i nedeljive bezbednosti, što podrazumeva nejačanje sopstvene bezbednosti na račun drugih.

„Ujedinili smo se sa našim kineskim prijateljima, našom težnjom ka demokratizaciji medjunarodnog života, tako da se čuju glasovi svih zemalja, bilo one velike ili male i da uska klika zapadnih zemalja na čelu sa SAD više neće biti u stanju da diktira svetu svoja pravila igre“, rekao je on.

On je rekao da Moskva odbacuje sve nelegitimne i jednostrane sankcije kao beskrupulozni instrument političkog diktata.

Lavrov je dodao da su dijalog i medjusobno ravnopravna saradnja koju dele Rusija i Kina u srcu „Globalne bezbednosne inicijative“, koju je izrazio kineski lider Si Djinping na otvaranju godišnje konferencije Boao foruma za Aziju 21. aprila i da se te dve države bore protiv terorizma i ekstremizma.

„Naporno radimo u ime političkog i diplomatskog rešenja tako važnih globalnih pitanja kao što su iranski nuklearni program, situacija na Korejskom poluostrvu i rešavanje sukoba u Siriji i Avganistanu“, nastavio je ruski visoki diplomata.

(INFO / Beta)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1059759’, content_type: ‘product’});