12/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

JOGURT NIKAKO UZ OVE NAMIRNICE: Hrana koja se zbog ZDRAVLJA po LEKARIMA NI U LUDILU NE SLAŽE

JOGURT NIKAKO UZ OVE NAMIRNICE: Hrana koja se zbog ZDRAVLJA po LEKARIMA NI U LUDILU NE SLAŽE

Drevni rimski lekar Celsus, koji je živeo u prvom veku pre nove ere, savetovao je svojim pacijentima da obrate pažnju na kombinaciju različitih vrsta hrane.

Američki nutricionista Herbert Šelton sproveo je istraživanje – koje vrste namirnica najbolje „funkcionišu u paru“, kao i koje su veoma loša kombinacije, a pojedinačno su vrlo korisne, kao što je na primer slučaj sa paradajzom i krastavcem. Napravio je sistem kombinovanja namirnica koji je nazvan Šeltonov princip.

A posebno je opasno uzimati mleko posle mesa. Postoji nekoliko razloga za to. Nutricionista Ljudmila Denisenko navodi da je najgore to što kalcijum u punomasnom mleku sprečava apsorpciju gvožđa iz mesa.

Grupa američkih naučnika je nakon niza studija zaključila da ako istovremeno jedete hranu koja sadrži visok procenat životinjskih proteina (na primer, meso i sir, meso i mleko), rizik od ozbiljnih bolesti gastrointestinalnog trakta se povećava za 74%. Ova kombinacija povećava rizik od razvoja dijabetesa.

Na primer, sir sadrži puno fosfora, a meso cink. Ako ove supstance uđu u stomak istovremeno, fosfor će ometati potpunu apsorpciju cinka. Često, nakon što jede meso i sir, osoba se nadima, a što je posledica fermentacije u crevima. Isto se dešava ako se meso „opere“ mlekom. Američki naučnici takođe ne preporučuju da se puter, pavlaka i jogurt jedu sa mesom.

Mleko posle mesa, omlet sa slaninom, meso i sir – ovo su kombinacije koje naučnici upoređuju sa štetom od pušenja.

(INFO/INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1058121’, content_type: ‘product’});