06/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

IZRAZ „NADRLJAO KAO ŽUTI“ KRIJE TUŽNU PRIČU: Znate li pravo značenje?

SVI ZNAMO DA SE KOD NAS NEŠTO "VALJA" I "NE VALJA": Ovo su verovanja koja se i dan danas poštuju širom Srbije!

Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

Naš narod jednostavno obožava svakojake izraze koji se koriste još od davnina, a toliko su stari da se više niko ni ne seća kada su nastali. Jedan od njih je termin „Nadrljati kao Žuti“ koja označava da je neko bio loše sreće, a vezuje se za veoma staru priču o izvesnom mladiću neupućenom u naša verovanja.

Najstarija legenda je u stvari davna mostarska priča, ali su je mnoga naša mesta prisvojila i uobličila. Gde se, navodno, odigrao sudbonosni događaj, niko ne može sa sigurnošću da potvrdi. Uglavnom, vezan je za starinsko verovanje da Sveti Ilija kažnjava one koji se ogluše o njegovu zapovest da se na njegov praznik ne kupaju u rekama. Naime, 2. avgusta kada pravoslavna crkva slavi ovog svetitelja, naše reke ne smeju imati kupače, jer se na ovaj dan okupljaju vodene vile i druga stvorenja podvodnog sveta i mame žrtve u rečne dubine.

Tako je jednom izvestan stranac izrazito svetle puti, plave kose i obrva, došao u Mostar (u originalnoj verziji). Lokalno stanovništvo ga zbog njegovog izgleda prozva Žuti. Ne znajući lokalne običaje, skoči u reku da se okupa i rashladi. Događaj je hteo da se stranac našao na ovom mestu upravo na Svetog Iliju. Žuti nikada nije isplivao na površinu, a jedini trag koji je ostao od njega, bila je garderoba ostavljena na obali. Kao uspomena na nesrećnog mladića, u narodu je nastao izraz „Nadrljao kao Žuti“.

Budući da je ovaj termin stalno iznova podsećao na nemio događaj, priča vremenom dobija i nastavak. Žuti se pojavio u onoj istoj ostavljenoj odeći i tumarao ulicama ne progovarajući ni sa kim. Vodene vile su ga, veruje se, zarobile u rečnim dubinama, ali se jedna od njih zaljubila u plavokosog mladića. Kada je saznala da se nehotice ogrešio o pravilo reke, izdejstvovala je kod svog moćnog oca da mladić dobije drugu priliku. Žuti je poslat natrag na kopno, ali kao nem, da ne bi odao tajne vile i vodenog sveta.

Ova legenda, kao i većina drugih ima brojne verzije. Mladić se spominje vezan za mnoge naše gradove, reke ili jezera, ali je u svakoj priči poznat pod nadimkom Žuti. Kao uspomena na ovaj događaj, našem narodu ostalo je verovanje u zabranu kupanja na Svetog Iliju i izraz „Nadrljao kao Žuti.

(INFO / Opanak)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1020985’, content_type: ‘product’});