29/11/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

Intervju sa Milicom Đurđević Stamenkovski, predsednicom Zavetnika: Dres ne menjamo, nema trgovine sa Đilasom

Intervju sa Milicom Đurđević Stamenkovski, predsednicom Zavetnika: Dres ne menjamo, nema trgovine sa Đilasom

Predstavnici Zavetnika prisustvovali su sastanku opozicije za Beograd, ali to, pojašnjava predsednice te stranke Milica Đurđević Stamenkovski u razgovoru za Republiku, ne znači da su svojim prisustvom pokazali ambiciju u pogledu koalicije s nekim, već privrženost zakonu jer su tema bile izborne nepravilnosti. Direktnu koaliciju s koalicijom koju predvodi Dragan Đilas isključuje, ali ne i predloge ostalih opozicionih kolega, konkretno, ideju lidera Dveri o tehničkoj, oročenoj vladi u Beogradu.

Predstavnici Zavetnika prisustvovali su sastanku opozicije za Beograd, da li to znači da ste već izabrali stranu?

– Mi smo već deset godina na istoj strani. Na srpskoj. Dresove ne menjamo, principima ne trgujemo. To su građani prepoznali i nagradili na izborima. Jedina smo stranka koja je samostalno ušla u Skupštinu. Otuda napadi pristižu s različitih adresa. Mi, kao i narod koji nam je dao poverenje, ne prihvatamo podelu Srbije na Vučićevu i Đilasovu. Ostajemo na poziciji na kojoj smo i bili – svoji na svome.

U tim pregovorima (koji su bili) da li vam je nešto nuđeno, da li ste vi nešto konkretno tražili? Da li ste dobili poziv za naredni sastanak, hoćete li se odazvati?

– To nisu bili politički pregovori, već sastanak na temu izbornih nepravilnosti u Beogradu. Prisustvom takvom sastanku nismo pokazali ambiciju u pogledu koalicije s nekim, već privrženost zakonu i neporecivosti prava građana na izbornu volju. To je stvar odnosa prema Ustavu i narodu, a ne prema strankama iz opozicije ili vlasti. Đilas nema monopol nad opozicijom. To su pokazali i rezultati izbora. Samim tim, ne dopuštamo njegovo nametanje da on u ime opozicionih stranaka pregovora s Vučićem oko Beograda.

Tanjug/RADE PRELIĆ

Dragan Đilas

Konkretno, ukoliko se sve kockice slože, možete li da zamislite sebe i svoju stranku kao deo vlasti u Beogradu zajedno s „Ujedinjenima“, „Moramo“…? Za koje pozicije želite da preuzmete odgovornost?

– Srpska stranka Zavetnici je spremna da preuzme odgovornost na svim nivoima, ali za nas politika nije trgovina. Imamo naš plan i program i za razvoj Beograda i borićemo se da ga sprovedemo u delo. Predlog kolega iz Dveri o formiranju tehničke vlade Beograda, u kojoj bi sve stranke delegirale eksperte, a ne partijske funkcionere i čiji bi mandat bio oročen na godinu ili dve, sa zadatkom borbe protiv korupcije, može biti predmet razmišljanja. Direktne koalicije s Đilasovom koalicijom nisu opcija. Mi smo dosledni i odgovorni ljudi. Za nas data reč ima težinu. Strpljivo smo gradili politički put i tako ćemo nastaviti. Vodeća smo stranka državotvorne opozicije, a u republičkom parlamentu smo u ukupnom bilansu peta stranka po broju mandata. To jasno govori i o našoj snazi sada i o potencijalu koji imamo.

Ističete da ste patriota, da je KiM južna srpska pokrajina i da u Srebrenici nije bilo genocida, a Marinika Tepić, nosilac liste koalicije „Ujedinjeni“, govori sve suprotno od onog za šta se vi zalažete. Kako je došlo do promene pošto niste isključili mogućnost saradnje s tom Đilasovom listom na lokalu?

n Da li su vas iz SNS zvali na sastanak i u kojim okolnostima ne biste odbacili mogućnost saradnje s njima (oko Beograda)?

– Nije bilo razgovora sa SNS o formiranju vlasti u Beogradu. Ne bi nas iznenadilo da Vučić i Đilas ugovore nekakav oblik saradnje u Beogradu. Oni su čak i ideološki bliži. Obe partije su za bržu integraciju u EU, a i oko Rusije imaju slične stavove.

U Skupštini ću se boriti za Kosovo i RS

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić

Da li biste prihvatili poziv SNS, ukoliko ga bude, da preuzmete deo odgovornosti za vođenje zemlje naredne četiri godine?

– Kao šef poslaničke grupe Srpske stranke Zavetnici, razgovaraću s predsednikom Srbije jer naša je ustavna obaveza da obavimo konsultacije oko izbora mandatara za sastav nove vlade. Naši zahtevi su da se nastavi s povlačenjem priznanja nezavisnosti tzv. države Kosovo i podrškom Republici Srpskoj, da se pruže garancije da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, da se izmeni Zakon o izvršiteljima i omogući lečenje dece u inostranstvu o trošku države. Za te principe i vrednosti borićemo se kao državotvorna snaga u Skupštini.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);