09/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

INCIDENT U SVETINJI: Muškarac se skinuo go nasred Hrama Svetog Save, obezbeđenje ga jedva savladalo!

INCIDENT U SVETINJI: Muškarac se skinuo go nasred Hrama Svetog Save, obezbeđenje ga jedva savladalo!

Incident se dogodio u nedelju, 29. maja, oko 17 sati. Sve je tog dana izgledalo uobičajeno u Hramu, bilo je vernika, a i očekivao se početak večernje službe u maloj crkvi pored Hrama.

A onda je jedan čovek, dao bih mu tu negde oko 40-ak godina, možda i manje, počeo da se skida. Za čas posla se skinuo potpuno go. Skočiše i neki ljudi, koliko sam posle čuo iz obezbeđenja Hrama su, trebalo im je malo više da ga savladaju i smire, korpulentniji je, otimao se. Uglavnom, pozvali su policiju i Hitnu pomoć, koja je došla i odvezla ga. Kako se pričalo posle, odvezen je u psihijatrijsku bolnicu „Laza Lazarević“ – kaže izvor Kurira i dodaje da je kasnije čuo i da je taj čovek odavno psihijatrijski pacijent, lečen u „Lazi“.

I on, kao i vernici koji su se u tom momentu našli pod kupolom Hrama Svetog Save, bili su zatečeni i nisu mogli da veruju čemu su prisustvovali.

Tanjug/S.AĆIMOVIĆ

Hram Svetog Save

Policijska patrola, kako se nezvanično saznaje, zatekla je nagog muškarca u Hramu i asistirala je Hitnoj pomoći prilikom prevoženja u „Lazu Lazarevića“.

Sudija za prekršaje izjasnio se da nema prekrsaja s ozirom na to kakvo je psihičko stanje muškarca – naveo je izvor.

Podsetimo, ovo nije prvi incident koji se dogodio u Hramu a da je izbio na videlo.

Početkom marta prošle godine, svega nekoliko meseci posle smrti patrijarha Irineja, koji je sahranjen u kripti Hrama, u knjizi žalosti ostavljena je čudna poruka ispisana na grčkom, arapskom i engleskom, sa svakakvim datumima, što su nadležni iz Hrama odmah prijavili policiji. Kada je Kurir saznao i obelodanio ovu informaciju, episkop Stefan Šarić je potvrdio da se nemili događaj zbio i ispričao da su svi mislili da je reč o islamskom teroristi, koji je, kako su im neki dešifrovali poruke, pominjao datume rušenja kula bliznakinja u Njujorku, požara u Notr Damu i pretio da će zapaliti Hram.

ST/Petar Divac

Unutrašnjost hrama

To je bio i povod, kako  je tada izjavio vladika Stefan, da Hram uvede privatno obezbeđenje, koje plaća Patrijaršija, a koje je upravo u nedelju i intervenisalo i savladalo ovog čoveka pre nego što su došle policija i Hitna.

Episkop Stefan je već tražio da kada Hram bude osvećen, čemu se nada ove godine, bude proglašen objektom od najveće nacionalne važnosti.

To bi značilo i da ga država obezbeđuje i čuva, a ne da angažujemo privatno obezbeđenje. S te strane mora da se nađe neka saradnja države i crkve. Ako je iko zadužio i crkvu, i narod, i državni aparat, to su Sveti Sava i Nemanjići, pa bi nekako bolje trebalo da se vodi računa o bezbednosti ove svetinje, da ne bude nikakvih iskušenja, da ne upada ko kako hoće – rekao je ranije vladika Stefan, kada je potvrdio da se incident s Grkom desio na grobu patrijarha.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);