17/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

HITNO SE OGLASILA NARODNA BANKA SRBIJE! Ovo je najnovija odluka

KOLIKO ĆE NAM U DINAR RASTI RATE NA KREDITE I CENE?

Narodna banka Srbije, Foto: Stefan Jokić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za još 50 baznih poena, na nivo od 2 odsto. Kako je saopštila NBS, odlučeno je da se i stopa na depozitne olakšice i stopa na kreditne olakšice povećaju za po 50 baznih poena, na nivoe od 1, odnosno 3 odsto. Pošto se kamatne stope kredita u dinarima ravnaju u odnosu na nju, podizanje ove kamate uticaće na rast cene kredita u domaćoj valuti, ali i dozvoljenog minusa i kreditnih kartica.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu i dalje jači i postojaniji nego što se prethodno očekivalo i da to zahteva dodatno pooštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije.

Podsetimo, prethodno je NBS, prvi put posle nekoliko godina, 7. aprila povećala kamatnu stopu sa 1, na 1,5 odsto.

„U cilju uticaja na smanjenje inflacije u narednom periodu Izvršni odbor je drugi put uzastopno povećao referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije čime je nastavljeno povećanje restriktivnosti monetarne politike, koje je započeto u oktobru prošle godine, postepenim povećanjem prosečne ponderisane stope na aukcijama repo prodaje hartija od vrednosti – koja je od oktobra do danas povećana za ukupno 110 baznih poena“, saopšteno je iz NBS.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić rekao je ranije za Euronews Srbija da je podizanje referentne kamate signal da poskupljuje dinar i da kamtne stope u tom smislu mogu blago da porastu. On napominje da će to zavisiti od poslovne politike svake banke, da li će ukalkulisati ovih 0, 5 odsto, koliko iznosi povećanje, ali da imaju pravo na to po varijabilnoj kamatnoj stopi.

Pored toga, Izvršni odbor ističe da su intervencije prodajom deviza na domaćem deviznom tržištu, imale dvostruki uticaj. Pored održanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, putem ovog instrumenta, povlačenjem značajnog iznosa dinarske likvidnosti, pooštreni su monetarni uslovi.

Izvršni odbor konstatuje da dešavanja na međunarodnom tržištu prethodnih meseci karakteriše jačanje geopolitičkih tenzija i izbijanje konflikta u Ukrajini, koji su uticali na produbljivanje energetske krize na globalnom nivou, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja.

Inflacija u Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom i u martu je iznosila 9,1% međugodišnje, vođena i dalje u najvećoj meri rastom cena hrane i energije. Bazna inflacija (po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mere monetarne politike najviše utiču, bila je gotovo dvostruko niža od ukupne inflacije (4,8% u martu), čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

(INFO / Euronews)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1044903’, content_type: ‘product’});