24/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

HILJADE JERMENA SE OKUPILO: Traže ostavku premijera

HILJADE JERMENA SE OKUPILO: Traže ostavku premijera

Nikola Pašinijan, Foto: Profimedija

Hiljade pristalica opozicije okupilo se danas u jermenskoj prestonici ispred kancelarije gradonačelnika zahtevajući ostavku premijera Nikola Pašinijana zbog njegovih poziva na sklapanje formalnog mirovnog sporazuma sa susednim Azerbejdžanom.

Azerbejdžan
Azerbejdžanfoto: EPA/ AZERBAIJAN ARMENIA NAGORNO KARABAKH CONFLICT

Demonstranti su pokušali da upadnu u kancelariju gradonačelnika, ali ih je zaustavila policija i na kraju su se razišli nakon napetog obračuna koji je trajao nekoliko sati.

Najmasovniji antivladini protesti od parlamentarnih izbora u septembru 2021. godine, na kojima je pobedila Pašinijanova stranka, održavaju se na poziv opozicije gotovo svakodnevno od 17. aprila jer je premijer u parlamentu govorio o potrebi potpisivanja mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom.

Pašinijan je u novembru 2020. godine, uz posredstvo Rusije, postigao mirovni sporazum sa Azerbejdžanom, posle ponižavajućeg poraza u šestonedeljnom ratu oko Nagorno-Karabaha, u kojem je poginulo više od 6.500 ljudi.

Jermenija je tim sporazumom izgubila kontrolu nad delom Nagorno-Karabaha i okolnim oblastima u Azerbejdžanu posle više od 25 godina, zbog čega je Pašinijan mesecima bio pod pritiskom masovnih demonstracija opozicije da podnese ostavku. On je tvrdio da je sporazum bio jedini način da se vojska Azerbejdžana spreči da preuzme kontrolu nad celom oblašću Nagorno-Karabah.

Kako bi izveo zemlju iz političke krize, Pašinijan je prošle godine raspisao vanredne parlamentarne izbore na kojima je njegova stranka pobedila.

( INFO / Beta )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1044565’, content_type: ‘product’});