Starsport

OFK Beograd

Međutim, teško je navedene terene i klubove koji na njima natupaju uopšte i nazvati „malim“, s obzirom da su kroz svoju, ne tako davnu istoriju, bili deo elite čak i jugoslovenskog fudbala, a neki iza sebe imaju i trofeje kojima se diče.

Ekipe novobeogradskog Radničkog, Zemuna i OFK Beograda, već određeni vremenski period, duži ili krači, nastapaju u trećem rangu domaćeg fudbala, odnosno u Srpskoj ligi Beograda. Upravo ova tri kuba, nekadašnji članovi i elitnog ranga velike Jugoslavije vode veliku borbu za povratak u viši rang, tj. u Prvu ligu Srbije, a potpuno je jasno da u nekon narednom periodu sebe ponovo vide kao deo elite srpskog fudbala.

Tokom dosadašnje sezone na beogradskim, srpskoligaškim terenima odigrano je 25 rundi i pred sam finiš sezone i pet poslednjih mečeva, ekipa novobeogradskog Radničkog sa 57 osovjenih bodova trenutno je najbliža promociji. Tri koraka iza nalazi se ekipa Zemuna. Gornjovarošani trenutno na svom kontu imaju 54 boda i u mnogo povoljnijem su položaju u odnosu na ekipu sa stare Karaburme. OFK Beograd je u jednom momentu figurirao kao glavni favorit za povratak u viši rang, ali su u prethodna četiri prvenstvena duela otvarili samo jdan trijumf što je prouzrokovalo da pet mečeva pre kraja sezone, imaju osam bodova manje u odnosu na lidera sa Novog Beograda.

Iz potaje, uz sklop određenih rezultata, plamanu u viši rang nadaju se i fudbaleri BASK-a. Ekipa sa Careve ćuprije ima 48 bodova, ali im slede dva velika duela protiv Zemuna i Radničkog, tako da se ipak ne smeju već sada u potpunosti otpisati.

Aktuelni lider, ekipa Radničkog polovinom prošlog veka bila je značajan takmac i u fudbalu nekadašnje SFR Jugoslavije. Popularni „Majstori“ su u sezonama 1955/56 i 1957/58 stigli do treće pozicije na tabeli Prve lige Jugoslavije, a 1957. godine igrali su i finale nacionalnog kup takmičenja gde su nakon vođstva od 3:0 nakon prvog dela igre, na kraju poraženi rezultatom 5:3, pa je nekadašnji „najdraži“ trofej otišao u vitrine kluba iz Humske ulice.