19/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

EVO KAKO SE PRAVILNO KRSTI: Ovo je objašnjenje, jednu GREŠKU PRAVE MNOGI

EVO KAKO SE PRAVILNO KRSTI: Ovo je objašnjenje, jednu GREŠKU PRAVE MNOGI

Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

Vernici koji često posećuju crkvu i odlaze na sve svete liturgije često dolaze u zabludu kada je u pitanju ispravnost crkvenih protokola.
Jedan od ljih odnosi se na to kako je jedino ispravno prekrstiti se tokom trajanja službe. Na sajtu Saborne crkve stoji objašnjenje:

“Sve sveštene radnje i sve molitve osvećuju se znakom krsta. Krstimo se tako što u jedno saberemo tri prsta desne ruke – palac, kažiprst i srednji prst, a mali i domali prst savijemo na dlan. Tri spojena prsta simbolizuju Sveto Trojstvo – Oca, Sina i Svetoga Duha, dok su dva prsta na dlanu simbol dvojstva Hristove prirode – božanske i ljudske. Sa tri sastavljena prsta dotičemo najpre čelo, posvećujući Bogu svoj um, i govorimo: “U ime Oca”, zatim deo ispod grudi, posvećujući Bogu svoje srce, izgovarajući: “i Sina”, a na kraju dodirujemo desno pa levo rame, posvećujući Bogu svoju snagu, govoreći: “i Svetoga Duha”. Završavamo sa “Amin”, što znači: “Neka tako bude”.

Pogrešno je krstiti se “u vazduhu”, na brzinu, improvizovati krsni znak kratkim potezima ispred sebe u znaku malog romba, ne dovršiti ga sasvim, a naročito ga zloupotrebljavati u sujeverne svrhe. Znakom krsta – pod uslovom da smo se prekrstili ispravno – osvećujemo sebe, čitavo svoje biće. Krsnim znakom rasteruju se nečiste sile, njime se ispoveda naša vera u Boga i Vaskrsenje, kao sastavni deo naših molitava,” navode iz crkve.

Verski analitičari objasnili su i kada je ispravno prekrstiti se tokom liturgije, i kako navode, svaki put kada vernici izgovaraju sa “Amin” treba se prekrstiti. Takođem na svako “Slavoslovlje”, tj, kada se peva Ocu, Sinu i Svetome Duhu treba se oseniti znakom krsta.

(INFO / Opanak)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1084547’, content_type: ‘product’});