13/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

DRŽAVA DAJE NOVA BESPOVRATNA SREDSTVA: Ovo su uslovi!

NOVE SUBVENCIJE ZA GRAĐANE SRBIJE: Otvoreno 12 konkursa, evo kome su NAMENJENI!

Ilustracija, Foto: Dado Đilas

Od danas počinje projekat „Oprema za privredu“. Realizuje ga Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom i Delegacijom Evropske unije. Reč je o bespovratnim sredstvima za finansijsku pomoć preduzetnicima, zadrugama, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme. Ministarka privrede Anđelka Atanacković kaže za RTS da je procedura pojednostavljena.

Ministarstvo privrede taj projekat sprovodi od 2015. godine i do sada je realizovano više od 3.400 projekata. Do sada su sredstva iz Ministarstva privrede bila 1,9 milijardi dinara, a novitet od ove godine je da se na tu cifru dodaje još 10 miliona evra iz fondova EU.

Anđelka Atanacković je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da Ministarstvo privrede i ove godine ima četiri programa koje podržava, za šta je iz budžeta izdvojeno dve i po milijarde dinara.

„Ove godine, i prošle, najviše su zaintereovani naši građani za kupovinu opreme, za taj program. Svi preduzetnici koji se bave proizvodnom i građevinskom delatnošću, na primer, oni mogu prvenstveno da konkurišu i koji su poslednje dve godine radili dobro. Ova sredstva su prepoznata od EU kao dobar program i oni su se ove godine uključili zajedno sa nama. Dali su bespovratna sredstva, takođe, i tehničku podršku – 11 miliona evra i naših 1,9 milijardi dinara, to je negde oko 3,1 milijarde ove godine opredeljeno za kupovinu opreme za naša preduzeća. To je stvarno odlično“, navela je Atanackovićeva.

Ilustracija
Ilustracijafoto: RINA

Prema njenim rečima, tu su 25 odsto besplatna sredstva od vrednosti opreme i uz pet odsto svog učešća, a ostatak ide preko lizing kuća i lizing banaka koje imaju ugovore sa Ministarstvom privrede i sa vrlo povoljnim kreditima.

„To je stvarno nešto najpovoljnije za naše preduzetnike, oni to prepoznaju i koriste stvarno dosta“, naglasila je Atanackovićeva.

Svako ko bude konkurisao na vreme i bude imao podlogu, kaže, dobiće sigurno sredstva, jer je softverom procedura pojednostavljena.

„Brzo ide i po redosledu kako budu konkurisali“, navodi Atanackovićeva.

Pet miliona dinara je maksimalna vrednost bespovratnih sredstava, a minimalna 500.000 dinara, s tim što mogu sve da vide na sajtu preduzetnistvo.gov.rs, Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije.

„U Ministarstvu privrede 8. juna biće veliki skup i preduzetnika i svih učesnika, tu će biti i predstavnik EU i Privredne komore. Predstavićemo program detaljnije, tako da će i preko lokalnih stanica moći preduzetnici da se upoznaju i konkurišu što pre i dobiju sredstva“, naglasila je Atanackovićeva.

Napominje da je sada najviše zainteresovanih oko ekoloških efekata za solarne panele.

„Imaju tu šanse dosta da konkurišu i dobiju i da smanjimo bar utrošak električne energije“, zaključila je Atanackovićeva.

( INFO / Rts )

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1059387’, content_type: ‘product’});