09/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

DOKTOR DOŽIVEO FRAS! Prepoznao pacijenta, pa uradio SLEDEĆE!

DOKTOR DOŽIVEO FRAS! Prepoznao pacijenta, pa uradio SLEDEĆE!

Pixabay

Upravo zato, priča doktora iz Srbije, prisetila me je na mog oca, a korisnike društvenih mreža da se zapitaju – da li smo prijatelji ili neprijatelji sebi samima? Naime, kroz primer, kako će se ispostaviti, mlađeg komšije, on je kroz niz tvitova predstavio slučaj pacijenta koji odbija medicinsku pomoć, iako je doživeo infarkt. Uprkos činjenici da se nalazi tu gde se nalazi, uprkos tome što su na njegove oči doktori oživljavali ženu koju su samo sekunde delile od smrti.

Priču vam prenosimo u celosti:

Dolazim na posao popodne. Kažu mi da u KJ leži mlađi pacijent, primljen to jutro u edemu pluća, kao posledica infarkta. Dobro reagovao na terapiju. Još mi kažu da je pre 10-ak dana bio u bolnici, takođe zbog infarkta i da je posle 24 h napustio bolnicu, pa da obratim pažnju.

 

 

Odmah ga prepoznam. Komšija. Prvo me pita kada može kući. Nakon 10-ak minuta razgovora obeća mi da će biti poslušan. Nedugo zatim pacijentkinja preko puta njega upada u srčani zastoj. Masaža srca i 1 DC udar su bili dovoljni da se povrati. Naš „junak“ sve to gleda.

Nije mu dobro. Uskoro dolazi sestra da me obavesti da se moj komšija spakovao, pozvao je sestru i oca i napušta bolnicu. Nova priča ne pomaže, čak ni uz upozorenje da se sve može završiti na najgori način. Nemam zakonske mogućnosti da ga zadržim. Na odlasku mu, ljut, kažem, vidimo se ubrzo, ako uspeš da stigneš do bolnice.

Sada vas moram upoznati sa par stvari, da bi shvatili šta se sve kasnije dešavalo. Edem pluća je po život opasno stanje koje nastaje kad leva srčana komora ne može da ispumpa svu krv koja u nju stiže iz pluća. Čovek se bukvalno udavi i to izgleda jako dramatično. Ima puno uzroka zašto nastaje a ovde je u pitanju komplikacija infarkta i teškog oštećenja leve komore.

 

 

Terapija podrazumeva i.v. diuretik, 1, 2, 3, po proceni lekara, morfijum, 02, često još nešto a u zavisnosti od težine bolesti dodaju se i drugi lekovi. Obično se kreće sa inicijalnom terapijom pa se posle dodaje ono što treba.

Sad se vraćamo na priču. Pacijenta vraćaju u bolnicu a da nije prošlo ni 30 min. U tako teškom edemu pluća da slobodno mogu da tvrdim da je bio među 3 najteža u mojoj karijeri a video sam ih na hiljade. Zovnem sve sestre da dođu. Jednu braunilu ima, tražim da se stave još 2 i da mi nađu jednu dobru venu i da je čuvaju. U startu dobija 6 ampula, nakon 15 min dobio je još 4. Prikopčava se na aparat za neinvazivnu ventilaciju. Istovremeno dobija morfijum, druga sestra uključuje infuziju (i.v. nitroglicerin), treća infuziju sa lekom protiv aritmije (ima malignu aritmiju), prva već daje drugi lek a dok sve to dobija iz vene koju smo čuvali radimo vdnepunkciju (300 ml krvi). Neko je već postavio kateter.

 

 

Dodajemo još 2 ampule, ko zna šta još. Sve ovo je, maltene, dobio odjednom; nije bilo vremena za čekanje. Njegova sreća da je imao povišen krvni pritisak, pa smo mogli da forsiramo diuretike i ostale lekove. Nakon nekih 45 min stanje je počelo da se vidljivo popravlja.

Kad se stanje stabilizovalo, prišao sam mu i pitao ga da li opet želi da ide kući.

P.S. Lekari HP i lekari u drugim urgentnim službama se često sreću sa ovakvim situacijama. Iz kojih često izlaze kao pobednici. To uglavnom ne zna niko ali svi znaju kad su neki dr ili sestra bili nedovoljno ljubazni i prema tome ocenjuju njihov rad. Jednog dana kad napustim ovaj svet to će biti bar godinu dana ranije nego što treba, zbog stresa i nervoze koju sam doživeo toga dana. I, na kraju, savet za mlade doktore i studente: Jedini tačan odgovor na pitanje koliko se daje ampula odgovarajućeg leka u edemu pluća je sledeći: „Koliko treba“.

Mi smo dali 12. Dao bih još. Koliko treba. P.S.2. Naš pacijent je dobio 3 by pass-a. Nažalost, veliki infarkt i veliko oštećenje srca će mu trajno narušiti kvalitet života, prenosi Blic. 

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);