18/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

DOBRO POZNATA GLUMICA SAZNALA DA IMA NEIZLEČIVU BOLEST: Silovali je, pa je stigao HOROR

DOBRO POZNATA GLUMICA SAZNALA DA IMA NEIZLEČIVU BOLEST: Silovali je, pa je stigao HOROR

Selma Bler, Foto: Profimedia

Selma Bler, holivudska glumica kojoj je 2018. dijagnostifikovana multipla skleroza, odlučila je da otvoreno progovori o svojoj borbi protiv alkoholizma i višestrukim seksualnim napadima koje je doživela kao tinejdžerka.

„Tretirala sam alkohol kao utehu, mehanizam suočavanja“, priznala je Bler u „Vaniti feru“.

„Postala sam stručnjak za alkohol, vešto krijući tu tajnu“

“ Kada sam se prvi put napila, bilo mi je kao otkrovenje. Pila sam sve vreme, svetlost je sijala kroz mene, ispunjavajući me toplinom Božijom. Sa sedam godina smo praktično imali vino kod kuće i niko nije obraćao pažnju na to koliko sam ga popila. Taj osećaj nije bio Bog, već fermentacija. Pomislila sam: Pa, ovo je veliko razočarenje, ali pošto se ispostavilo da iz flaše osećam toplinu Gospodnju, hvala Bogu da postoji takva flaša“ – ispovedila se Selma u autobiografskoj knjizi „Zla beba“.

„Te noći sam se prvi put napila . Na kraju su me stavili u krevet sa sestrom Kejti. Ujutro nisam mogla da se setim kako sam tamo stigla“.

Selma objašnjava da u početku nije pila da bi se napila, samo je pila „brze gutljaje kad god bi se pojavila anksioznost“.

„Obično nisam bila uopšte pijana. Postala sam stručnjak za alkoholizam, vešto skrivajući tajnu.“

Mnogo sam puta silovana jer sam bila previše pijana da bih izgovorila reči „Molim te prestani“

Kada je Selma bila u tinejdžerskim godinama, njena zavisnost od alkohola počela je da se pogoršava.

Glumica je ispričala o jednom posebno traumatičnom incidentu tokom prolećnog raspusta na koledžu kada je silovana nakon što je ceo dan pila .

„Ne znam da li su me oboje silovali. Jedno od njih je sigurno“, priznala je Selma. “ Postala sam mala i tiha i čekala da se završi. Volela bih da mogu da kažem da je ono što mi se desilo te noći bila halucinacija, ali nije. Mnogo puta sam bila silovana jer sam bila previše pijana da izgovorim reči. „Molim vas prestanite. „. Samo je ovaj put bio brutalan. Svaki incident sam skrivala mirno i posramljeno.“

Glumica nikada ranije nije pričala o seksualnim napadima. „Moj osećaj traume je bio veći nego što sam mislila. Nisam shvatala da je napad bio tako važan događaj u mom životu. Bila sam tako postiđena i imala sam jak osećaj krivice. Stavila sam svoja sećanja na papir. I onda sam mogla da radim na to sa terapeutom i zaista oslobodila sam se tog tereta srama“.

U intervjuu za emisiju Todai, Selma Bler je takođe rekla da joj je opisivanje ovih traumatskih događaja, uključujući i iskustvo nasilja od strane učiteljice, pomoglo da shvati da je žrtva. „Ti to zakopaš. Stvarno radiš“, rekla je. „Ozbiljno je da su se te stvari desile i tu sramotu držite u svojim ćelijama.

Selma Bler je sada trezna od 2016. godine i nada se da će njen dnevnik, koji će biti objavljen ove nedelje, pomoći onima koji se bore sa sličnim problemima. „Napisala sam ovu knjigu za svog sina … i za ljude koji pokušavaju da pronađu najdublju rupu u koju mogu da se uvuku dok bol ne nestane .“

Živeti sa multiplom sklerozom

Selma Bler
foto: EPA/ Nina Prommer

Selma Bler priznaje da je osećala simptome bolesti mnogo godina pre nego što joj je postavljena dijagnoza. Glumica je znala da nešto nije u redu kada je otišla na reviju Nedelje mode u Njujorku u februaru 2018. „ Na pisti sam iznenada izgubila osećaj u levoj nozi “, rekla je za Taun i Kantri magazin. „Ali bila sam na modnoj pisti i pitala sam se šta da radim?“

Šest meseci kasnije, MR skeniranje otkrilo je promene na mozgu, a doktor je glumici dijagnostikovao multiplu sklerozu . Utrnulost ili slabost u nogama, rukama ili jednoj strani tela je čest simptom takozvanih diskretnih napada ili napadaja bolesti. Pacijenti se često potpuno oporavljaju od ovih vrsta napada, ali ishodi se uveliko razlikuju – neki pacijenti mogu imati napade više puta godišnje, a drugi se možda neće razbuktati godinama. Dodatni simptomi uključuju slepilo na jedno oko, dvostruki vid, vrtoglavicu i otežano hodanje.

Godine 2021., glumica je objavila da je multipla skleroza u remisiji zahvaljujući hemoterapiji i transplantaciji matičnih ćelija. Transplantacija matičnih ćelija koštane srži i hemoterapija koju je Bler primila su i dalje veoma eksperimentalna terapija koja je podvrgnuta kliničkim ispitivanjima. Ova vrsta lečenja nije ni preporučljiva ni bezbedna za većinu pacijenata sa MS. Glumica je pričala o svojoj borbi sa bolešću u dokumentarcu „Predstavljamo, Selma Bler“.

Ona sada uvek koristi štap kao pomoć pri hodanju.

(INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1058835’, content_type: ‘product’});