03/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

DEDA RADOSAV VEĆ 80 GODINA DRŽI DO OBIČAJA: Zapalio je vatru ispred kuće na Blagovesti, evo i zašto! (FOTO)

DEDA RADOSAV VEĆ 80 GODINA DRŽI DO OBIČAJA: Zapalio je vatru ispred kuće na Blagovesti, evo i zašto! (FOTO)

Danas su Blagovesti, dan kada se hrišćani prisećaju dolaska Arhangela Gavrila koji je Bogorodici javio vest da će roditi Sina Božjeg. Blagovesti spadaju u Bogorodične praznike, kada se žene mole za svoj porod odlazeći u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima.

Na današnji praznik koji se svake godine obeležava 7.aprila, pre zore se pali vatra na seoskim brdima i dvorištima kako bi dim tog jutra po narodnom verovanju oterao zmije koje se na ovaj dan bude iz zimskog sna. Oduvek su se ljudi širom zapadne Srbije pridržavali ovog običaja kako bi spasili od otrovnica decu i ukućane. Radosav Ilić iz Negbine, kraj Nove Varoši iako hrabro gazi devetu deceniju života, jutros je pre sunca poranio da u svom dvorištu, kako običaji nalažu, upali vatru.

„Ustao sam jutros rano, zapalio “bunjak” i iverje u dvorištu, jer to valja danas zbog zmija. Tako su nekada naši stari radili jer na današnji dan izlaze zmije. Imam 88 godina i uvek sam se pridržavao ovog običaja ali takođe vidim da i mlađe generacije pale vatru i čuvaju čeljad od zmijskog ujeda“, priča Radosav za RINU.

Na Blagovesti ove godine na padinama Murtenice nema snega, ali kasni prolećni mraz svakog jutra nagoveštava da će snega biti još. Nakon sunčanih dana od jutros kiša gasi vatru koju su ovi gorštaci založili, dok jutrarnji vetar raznosi dim sa okolnih brda.

(INFO / RINA)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1020097’, content_type: ‘product’});