18/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

DA LI STE ČULI ZA „SOBU ZA SMRT“? I dan danas je ima svaka SRPSKA KUĆA, sigurno je imate i vi

NIKAD NISU VIDELI ŽENU KOJA SE POJAVILA NA SAHRANI: Stajala je nad kovčegom,onda se desilo nešto što je sledilo sve

Sanduk, Foto: News1/ Filip Plavčić

“Soba za smrt” bila je važan deo pogrebnih rituala tokom većeg dela prošlosti, a termin je bio naročito popularan početkom krajem 19. veka pa sve do kraja Prvog svetskog rata.

Reč je bila o prostoriji gde su preminuli članovi porodice “izlagani” kako bi porodica i prijatelji mogli da dođu i odaju poslednju poštu pre sahrane. Iako se prostorija kod nas nije tako zvala, sličan običaj postojao je i u Srbiji, a ponegde i danas postoji.

Međutim, uskoro je smrt počela da napušta kuću. Sa razvojem sistema zdravstvene zaštite, i smrt je sve više ljudi počela da zatiče u bolnicama. U takvim prilikama, sve su ređi bili slučajevi da porodica preminulog traži da se on iz bolnice donese u “sobu za smrt” kako bi se ispoštovao običaj bdenja. Umesto toga, većina je organizaciju sahrane počela vremenom da prepušta pogrebnim preduzećima i tako je ostalo do današnjih dana.

A šta je onda bilo sa “sobom za smrt”? Zapravo ništa, osim što je prestala da se tako zove i vremenom postala – dnevna soba!

Da, dnevna soba koju danas ima svaki dom širom sveta zapravo je prostorija koja se nekada zvala “soba za smrt”! Termin je skovan u prvim decenijama 20. veka.

“Ladies Home Journal” iz 1910. godine piše o ovom fenomenu i predlaže da faktički glavna prostorija u kući prestane da se zove “soba za smrt” i savetuje čitaocima da je umesto toga počnu da je zovu – dnevna soba.

– Kao se soba koristi za razne aktivnosti ukućana i više je živahno mesto nego mesto žalosti, trebalo bi je nazvati “dnevna soba” – piše magazin.

Termin je krenuo da se širi među običnim ljudima, potiskujući mračno značenje “sobe za smrt” i tako nam je stigao sve do današnjih dana.

(INFO / Istorijski zabavnik)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1058527’, content_type: ‘product’});