18/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

CVETOM koji raste na BALKANU PODMLADIĆETE SE PREKO NOĆI! Narod ga zove biljkom besmrtnosti!

Moć smilja, biljke koja raste na krševitim područjima i među kamenjem, često je zapostavljena jer mnogi verovatno ni ne znaju šta ona u stvari predstavlja i kolika je njena blagodet za naše zdravlje. Naime, najbolje i najlekovitije biljke rastu na najnepristupačnijim mestima, pa tako i ovu biljku možete naći na krševima i po planinskim područjima. U narodu je poznata kao biljka besmrtnosti, žute je boje i interesantnog izgleda, a u jednom njenom cvetu može se, osim mirisne note, pronaći i sjajan izvor blistavog tena, pa i dobrog raspoloženja. A ono što je posebno interesantno, jeste činjenica da smilje raste na Balkanu.   

Svaka žena će se možda radije odlučiti da određeni kozmetički preparat potraži u apoteci ili nekoj radnji, ali stručnjaci tvrdnje da se upravo pomoću smilja na veoma lak način može spraviti odlično sredstvo za podmlađivanje i to bez bilo kakvog hemijskog tretiranja. 

Svoju posebnost ono duguje posebnim sastojcima, antioksidansima, koji regenerišu molekularna oštećenja kože. Pored toga, sadrži flavanoide, etarsko ulje, tanine i mnoge drug elemente koji su od vitalnog značaja za blistavost tena. Neki od njih, poput flavanoida, štite i od UV zračenja, zbog čega se upravo taj sastojak nalazi u mnogim kremama. Ulje smilja se pokazalo dobro i za imunitet, za proširene vene, eksceme.

pexels.com

Smilje raste na nepristupačnim mestima ali zato i čini „čudo“ za vašu kožu

Sjajan ten i mladolikost

Ako ste u potrazi za adekvatnim preparatom koji će smanjiti bore i negovati dekolte, ulje je odlično rešenje jer će koži dati mladolikost i sjajan ten. Ono se smatra tajnom lepote žena sa Mediterana jer ga one svakodnevno koriste i njime neguju svoju blistavu kožu.

Taj prirodni preparat ima regenerativni karakter jer utiče blagotvorno na povrede, opekotine i ožiljke. Međutim, kada je reč o nezi kože, ulje od smilja sprečava njeno isušivanje dajući joj vlažnost i čineći je mekšom i sjajnijom. Ukoliko imate problem s ožiljcima od akni poželjno je tretirati kožu tim preparatom jer će nakon izvesnog vremena smanjiti tragove oštećenja kože.

pexels.com

Ulje smilja revitalizuje kožu  

Za one sa zrelom kožom važna informacija je da revitalizuje kolagen i koži obezbeđuje dovoljno vezivnih vlakana koje se izgube prilikom starenja. Jednom kad ga proba svaka dama će ga zameniti bilo kojom hidratantnom kremom ili antiejdž tretmanom.

Kako napraviti ulje od smilja?

Za macerat od smilja koji sami možete napraviti, odsecaju se gornji delovi stabljike s cvetovima. Za pripremu preparata možete koristiti i sušene cvetove. Oni se ređaju u jednu praznu teglu, a zatim se ona nalije maslinovim uljem do vrha. Zatvorena tegla treba da odstoji 45 dana, pri čemu je neophodno sadržaj promućkati jednom dnevno, ističe Lepolice.com. Kada prođe 45 dana ulje procediti u drugu teglu, a cvetove staviti u gazu i istiskati preostalo ulje. 

Dobijeni preparat je potpuno prirodan i može se koristiti i do 6 meseci. Odlična je zamena i najboljim kremama za kožu, a poželjno je nanositi ga uveče, pred spavanje.

BONUS VIDEO: