05/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

BRITANSKI POSLANIK KOMENTARISAO STAV SRBIJE O RATU U UKRAJINI!

BRITANSKI POSLANIK KOMENTARISAO STAV SRBIJE O RATU U UKRAJINI!

Iako je situacija u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća, to je političko pitanje, a ne bezbednosna kriza, rekao je za Hinu britanski poslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič i dodao da je rat Rusije u Ukrajini „izazov” koji ne sme da se prelije na balkanski prostor.

Ističući da je situacija u BiH političko, a ne bezbednosno pitanje, Pič je pozdravio nedavno povećanje broja vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1.100. On je to nazvao „vidljivom demonstracijom prisustva“.

„Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Naravno, to je politička situacija, političko pitanje, a ne bezbednosna kriza. Moramo raditi zajedno da do toga ne dođe“, rekao je Pič.

Bivši viši komandant Britanskog vazduhoplovstva i bivši predsednik Vojnog komiteta NATO-a, Pič je u decembru 2021. imenovan za britanskog izaslanika za Zapadni Balkan.

On je u razgovoru za Hinu osudio „nelegalni rat Rusije protiv Ukrajine”.

„Svi jasno vidimo tragične posledice po ukrajinski narod i moramo ga podržati na svaki mogući način. To uključuje svu humanitarnu pomoć koju su pružili Hrvatska i mnogi drugi evropski saveznici i prijatelji“, rekao je on.

Ruska invazija na susednu državu ušla je u četvrtu nedelju, više od tri miliona ljudi je izbeglo, Rusija je sve više izolovana zbog zapadnih sankcija, a rezultata iz mirovnih pregovora za sada nema.

„To je zaista tragična situacija. A rat na našem kontinentu je izazov za sve nas. I moramo biti spremni da radimo zajedno kako bismo osigurali da se rat ne prelije i proširi na zapadni Balkan. Ja sam da radimo sa našim prijateljima u regionu da se to ne dogodi“, ističe Peach.

Zvaničnici Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i OEBS-a najavili su nastavak razgovora sa političarima u BiH u cilju usaglašavanja izmena ustava i izbornog zakona, čime se otvara put za nastavak evropskih integracija.

Na jednoj strani su predstavnici Bošnjaka koji kažu da se izbori mogu održati po važećem izbornom zakonu, a na drugoj su predstavnici Hrvata i Srba koji kažu da nema uslova za normalne izbore bez neophodnih izmena izbornog zakona.

„To je proces koji je u toku. I nadamo se uspešnom zaključku ovih pregovora“, rekao je Pič.

Bosna i Hercegovina je trenutno potencijalni kandidat za članstvo, dok je susedna Srbija već osam godina u pristupnim pregovorima sa EU, ali će, uz reforme za približavanje zemlje Uniji, odnosi Beograda i Prištine biti ključni.

Pič kaže da britanska vlada podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog između dve zemlje.

Srbija je jedna od retkih zemalja koja Rusiji nije uvela sankcije zbog invazije na Ukrajinu, ali Breskvica pozdravlja činjenicu da se srpska vlada pridružila osudi Rusije UN.

O tome da li je vreme da Srbija odluči u kom pravcu će ići – bliže Zapadu ili Rusiji, britanski izaslanik kaže da je u Beogradu „da bira stav”.

Evroatlantski put vodi u bolju budućnost

Ali, naglasio je da Britanija „ohrabruje sve vlade u regionu na evroatlantskom putu i ​​putu ka EU jer mislimo da to pruža najbolju nadu ljudima u regionu za bolju budućnost, oslobođenu rata“.

„Poštujemo ako zemlje u regionu ne žele da uđu u NATO, ali oni koji žele treba da dobiju tu priliku“, rekao je Pič i dodao da isto važi i za ulazak u EU.

Evropski saveznici se slažu, ali ne i Rusija, da je odluka na zemljama koje žele da uđu u NATO. Ona je i pre početka invazije tražila garanciju da Ukrajina neće postati članica NATO-a, a nedavno je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov rekao da Sarajevo ima pravo da odluči da li će u NATO, ali je upozorio da Moskva zadržava pravo da reaguju na takvu mogućnost u skladu sa svojim interesima.

Specijalni izaslanik britanskog premijera Borisa Džonsona učestvovaće u petak u Zagrebu na panelu „Velika Britanija i Zapadni Balkan u svetlu rata u Ukrajini”.

Pič je istakao da mu je cilj očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Želimo da doprinesemo bezbednom, mirnom i stabilnom regionu. Sa ratom koji besni nedaleko od mesta gde danas sedimo, moramo zaista da razumemo šta se dešava u tom ratu i moramo da budemo sigurni da se rat ne širi u ovaj region“.

On je dodao da stanovnici BiH i mnogi narodi u regionu, uključujući i Hrvate, „imaju svježa i duboka sjećanja na to šta znače rat i sukob i da se tome ne smijemo vraćati“.

Rad na pomirenju

I zato je jedan od njegovih prioriteta da podstakne rešavanje pitanja kao što su ratni zločini i nestala lica.

„Insistiraćemo na osudi govora mržnje, osudi veličanja svih osuđenika ili onih koji su navodno umešani u genocid i ratne zločine. Podstičemo i ohrabrujemo sve da poštuju i provode presude nacionalnih i domaćih sudova“, rekao je britanski izaslanik.

Britanija će nastaviti da radi na pomirenju na Zapadnom Balkanu kroz ambasade u svim zemljama, dodao je on.

On je dodao da je neophodno suprotstaviti se organizovanom kriminalu u regionu, kao i voditi računa o mladima kako bi se obezbedila „bolja budućnost“.

Bez komentara na dron

Bivši predsednik Vojnog komiteta NATO kratko je prokomentarisao pad drona u Zagrebu, rekavši da je „na hrvatskim vlastima da istraže sve okolnosti u vezi sa ovim incidentom“.

„Imamo veliko poverenje u njihovu sposobnost da to urade“, rekao je on i dodao da nije na njemu, kao bivšem zvaničniku NATO, da komentariše slučaj.

Istraga se nastavlja i to je stvar hrvatskih vojnih vlasti“, rekao je Pič.

(INFO / Jutarnji)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1006253’, content_type: ‘product’});