06/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

BRITANIJA NAJAVILA GRADNJU 8 NOVIH NUKLEARNIH REAKTORA! Oktriveni planovi nove strategije energetske bezbednosti

OGLASIO SE ZAMENIK RUSKOG PREMIJERA: "Rusija nije napala nuklearnu elektranu u Zaporožju!"

Nuklearna elektrana, Foto: Profimedia

Britanske vlasti su danas objavile da planiraju izgradnju osam novih nuklearnih reaktora i proširenje proizvodnje energije snagom vetra, u nastojanju da smanje zavisnost od nafte i prirodnog gasa iz Rusije i drugih stranih dobavljača posle invazije na Ukrajinu.

Premijer Boris Džonson izjavio je da su ti planovi deo nove strategije energetske bezbednosti koja će ubrzati razvoj projekata sa solarnom energijom i vodonikom.

Vlada je ranije saopštila da želi da gotovo utrostruči kapacitet proizvodnje nuklearne energije, na 24 gigavata, do 2050. godine.

„Postavljamo smele planove za povećanje i ubrzanje pristupačne, čiste i bezbedne energije proizvedene u Velikoj Britaniji, za domaće potrebe, od novih nukleranih do vetrocentrala na moru, u narednoj deceniji“, rekao je Džonson.

On je kazao da će to smanjiti britansku zavisnost od izvora energije izloženih promenljivim cenama na svetskim tržištima koje London ne može da kontroliše.

London je razvio strategiju energetske bezbednosti posle skoka cena nafte i prirodnog gasa usled ruske invazije na Ukrajinu, u vreme zabrinutosti da bi isporuke energenata iz Rusije mogle da budu smanjene.

Visoke cene energanata doprinose krizi u Velikoj Britaniji, gde su cene gasa i struje za domaćinstva skočile 54 odsto ovog meseca.

(INFO/Agencije)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1020317’, content_type: ‘product’});