25/09/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

BRANIO KOZE OD VUKOVA PO KRŠU, A SADA JE IKONA REALA: Šok istina o Modriću!

BRANIO KOZE OD VUKOVA PO KRŠU, A SADA JE IKONA REALA: Šok istina o Modriću!

Luka Modrić je osvojio svoj peti trofej u Ligi šampiona i tako dodatno učvrstio status legende Real Madrida.

Verovali ili ne, čovek koji je sa najuspešnijim klubom na svetu osvojio čak 19 trofeja nekada je čuvao koze po kršu Velebita u Krajini.

Snimajući vukove u vrletima Velebita, o čemu je i BBC napravio dokumentarni film, Pavle Balenović, nekadašnji svirač benda u legendarnoj hrvatskoj grupi Plava trava zaborava, nije ni sanjao kako će u videosnimcima zabeležiti legendu Reala kako sa samo pet godina suvereno čuva koze prkoseći opasnim divljim zverima.

Foto: Tanjug AP/Efrem Lukatsky

Pavle Balenović, nekadašnji muzičar i filmski kaskader, život je posvetio proučavanju Velebita i njegovog životinjskog sveta, pre svega vukova koji nastanjuju tu planinu u velikom broju.

Lutajući velebitskim prostranstvima, Belenoviću je društvo pravio i vuk kojeg je usvojio dok je još bilo štene od jednog seljaka u Čračacu. Shvativši da vuk neće moći da preživi u Zagrebu, odlučio je da ga pusti u velebitska prostranstva.

Neverovatan snimak malog Luke Modrića autor je postavio na društvenim mrežamam, ali i kapitena Vatrenih kako bez straha na velebitskoj buri i pod opasnošću od strašnih vukova tera koze u tor u sklopu rodne kuće.

Taj detalj možete videti na ovom snimku od 2.30 minuta.

Dirljivu priču o vuku i čoveku BBC je ekranizovao u svom dokumentarcu “Čovek-vuk, dnevnik Pavla Belanovića.“ Zanimljivo je da upravo ovaj film prvo ponuđen Hrvatskoj televiziji, ali oni su to odbili. Pošto ga je kupio BBC, a nakon njih i 44.000 televizijskih kuća širom sveta, HRT je odlučio da promeni odluku.

Tokom svojih lutanja Velebitom, Balenović se u Zatonu Obrovačkom sprijateljio sa Stipom Modrićem, ocem kapitena Vatrenih kojeg je 1990. godine snimio sa samo pet godina kako tera ovce u tor tokom građanskog rata.

Tokom rata porodica je odbegla u Zadar gde je nastavila sa životom. Malo ko je znao za ove podatke o ranom detinjstvu jednog od najboljih fudbalera na svetu. Ovaj snimak je dokaz da je Luka rođen u Krajini, a ne kako to Hrvati pišu u Zadru.