25/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

BLIŽI SE KRAJ ZA MNOGE MODELE NEMAČKOG AUTO GIGANTA: Sledi promena koju neće preživeti svaki segment!

BLIŽI SE KRAJ ZA MNOGE MODELE NEMAČKOG AUTO GIGANTA: Sledi promena koju neće preživeti svaki segment!

Mnogi proizvođači automobila su objavili planove elektrifikacije svoje game u narednim godinama. Neki planiraju vrlo brzu tranziciju, dok drugi i dalje žele da u ponudi imaju kombinaciju električnih automobila i hibrida. Ipak, ovu promenu neće preživeti svaki segment.

U novom izveštaju Autocar-a navodi se da je budućnost malih modela bavarske kompanije sa pogonom na prednjim točkovima ugrožena. Prema njihovom izvoru u kompaniji, UKL platforma na koju je postavljeno nekoliko automobila BMW-a, poput sledeće generacije Minija i novog BMW-a X1, ne može da jednostavno smesti veće, hibridne pogonske jedinice, a ovo bi mogao da bude uslov za kompaniju iz Minhena ukoliko želi da nastavi sa prodajom ovih modela na evropskom tržištu.

Prema istom izvoru, još jedna prepreka pred ovom platformom je slaba prodaja. Mali modeli BMW-a nisu baš poželjni u SAD, iako su mali sedani vrlo popularni u Kini, sa vrlo pristojnom prodajom. Ukoliko BMW obustavi proizvodnju svojih najmanjih automobila, ostaviće rivalima jedno jako tržište, a to bi bio loš potez nemačke kompanije.

Još jedan potencijalni problem za ovu platformu jesu sve strože norme emisije štetnih gasova u Evropi, koje bi mogle da utiču na proizvođače da instaliraju veće katalizatore kako bi smanjile količinu izduvnih gasova. To je još jedna prepreka sa kojom bi mogli da se susretnu inženjeri i dizajneri BMW-a prilikom planiranja novih modela na UKL platformi.

Automobilski proizvođači moraju da predvide budućnost, što uopšte nije lako. Baterije i tehnologija punjenja se unapređuju svake godine. Sledeća generacija BMW-a X1 se očekuje sa blago hibridnim benzinskim i dizel motorima, a priča se i o opciji plug-in hibrida koja će biti slična kao kod aktuelnog modela, tako da je određena elektrifikacija na ovoj platformi moguća, ali možda neće biti dovoljna da opravda troškove energetske tranzicije bavarske kompanije. Čak bi i novi Mini mogao da dobije PHEV varijantu, ali samo će vreme reći šta će se desiti posle toga.

Na UKL platformi nalaze se Mini Hatch, Mini Countryman, Mini Clubman, ali i brojni modeli BMW-a kao što su: BMW Serije 1, BMW Serije 2, BMW X1 i BMW X2.

(INFO/Agencije)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1037905’, content_type: ‘product’});