17/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

BIZONI FRUŠKE GORE DOBILI IMENA

BIZONI FRUŠKE GORE DOBILI IMENA

Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“ objavilo je na svom Fejsbuk profilu rezultate glasanja za imena bizona – četiri ženke i jednog mužjaka, koji su u Nacionalni park Fruška gora stigli iz Nacionalnog parka Bialowieža iz Poljske.

Da podsetimo, glasanje je trajalo do ponedeljka, 9. maja i svi su bili pozvani da učestvuju, a s obzirom na to da se radi o međunarodnom ekološkom i biološkom projektu ali i turističkom, deca iz tri države – Srbije, Španije i Poljske dala su svoje predloge za nadimke za koje se glasalo.

Izglasana imena za ove veličanstvene životinje su Đuka, Fruška, Mila, Ninja i Cveta pa će se tako i zvati prvih pet jedinki Evropskog bizona koji će u Nacionalnom parku Fruška gora značajno oplemeniti biodiverzitet i divlju faunu zaštićene prirode Srbije.

JP Nacionalni park Fruška gora zahvaljuje svima koji su glasali i svojim predlogom pružili doprinos interaktivnom učešću u projektu i dodaju da će u narednim danima bizoni biti ispušteni u veći ograđeni prostor, a javnost će biti obaveštena o svim detaljima.

Podsetimo, bizoni su na Frušku goru iz Poljske stigli 29. marta, a kako je sredinom aprila izjavio direktor Nacionalnog parka Radoslav Krunić odmah su stupili u četrdesetodnevni period karantina i adaptacije.


(INFO / Promo)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1044305’, content_type: ‘product’});