26/11/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

BDP PRVI PUT PRELAZI 60 MILIJARDI: Ministar Mali analizirao ekonomsku situaciju Srbije!

BDP PRVI PUT PRELAZI 60 MILIJARDI: Ministar Mali analizirao ekonomsku situaciju Srbije!

Ministar finansija Siniša Mali je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink prokomentarisao stanje srpske ekonomije ocenjujući ga kao stabilno, ocenjujući kako se neki mediji ponašaju licemerno kada govore domaćim finansijama. 

Javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra. Francuska je zadužena 2901 milijardi evra, Italija 2755 milijardi, Nemačka 2482 milijarde. Uvek javni dug gledate u odnosu na vaše bogatstvo, a pokazatelj tog bogatstva je BDP. BDP Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra. Udeo javnog duga u BDP nam je 53 odsto, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto – naevo je Mali. 

Ministar je takođe istakao da „Srbija stoji mnogo bolje nego većina zemalja“, dodajući „da je BDP sada 60, 2 milijarde dok je u njihovo vreme bio 33, 7 milijarde.“

Kada naš ceo dug uzmete u obzir, prosečna kamatna stopa je 2,4 odsto. U njihovo vreme smo se zaduživali i po 8 odsto. To je ogromna razlika – dodao je Mali. 

Dalje je naveo kako se vlasti ponašaju odgovorno i kako imamo dovoljno novca za kupovinu struje, gasa i hrane, ali ističe i važnost očuvanja malih i srednji preduzeća i njihovih zaposlenih. 

Novac je sve skuplji i skuplji, a to će smanjivati stopu rasta u celom svetu. Svet ulazi u recesiju. Mi ćemo ovu milijardu iskoristiti da vratimo stare dugove, ali iz nekog razloga opet vidite te ljude koji kritikuju, a ne znaju ni sami šta kritikuju. Država čvrsto stoji na obe noge. Imamo dovoljno novca da preživimo ovu i sledeću zimu. Kriza će biti sve veća i veća, a mi ćemo se boriti da našim građanima obezbedimo takve uslove da što manje osete negativne posledice krize-, kazao je Mali.  

Ističe kako „ljudi znaju da je država jaka“ i da su „interesi naše zemlje na prvom mestu“. 

Ministar takođe navodi „da je groman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju“, ali i kako u Evropi nema struje što će rezultirati zatvranjem izvoza iste, a „da će Srbija izaći sa novim merama štednje“

– Ekonomija nam stoji bolje nego OK – tvrdi ministar finansija i ističe da je potrebno da štedimo energiju i da isključujemo sijalice koje bespotrebno gore. – Nije teško ugasiti sijalicu, ugasiti bojler na vreme, smanjiti temperaturu za jedan stepen na klima uređajima – dodao je Mali. 

Pored opšte situacije, osvrnuo se i na povećanje plata i penzija u narednom periodu. 

Odmah nakon formiranja Vlade očekuje se rebalans budžeta, a od 1. novembra biće povećanje penzija od 9 odsto, a od 1. januara dodatnih 11 odsto– naveo je on

Uz to, najavio je i povećanje minimalne zarade kao i plata u javnom sektoru iznad nivoa inflacije.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);