05/12/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

BAJAGINA PESMA „TAMARA“ KRIJE VELIKU GREŠKU: Uopšte nije PEVAO ono o čemu smo mislili!

BAJAGINA PESMA "TAMARA" KRIJE VELIKU GREŠKU: Uopšte nije PEVAO ono o čemu smo mislili!

Bajaga, Foto: INFO televizija

Pre nekoliko nedelja, prvi album Bajage i Instruktora proslavio je svoj 38. rođendan. Upravo sa ovog albuma posebno se istakla pesma “Tamara” koju obožavaju generacije i koja i danas važi za jednu od naših najlepših balada svih vremena. Međutim, ova numera u sebi krije grešku za koju mnogi nisu znali.

Bajaga je u ovoj numeri pevao o devojci sa kojom se upoznao u Moskvi, međutim, radnja pesme odjednom se nastavlja u Sankt Petersburgu!

Kako je Bajaga ispričao, do tog trenutku kada je pesma nastala, 1984. godine, nikad nije bio u Rusiji. Pored toga što je ta ljubavna priča izmišljena, pustio je mašti i pesničkoj slobodi na volju, pa u pesmi kaže da je prvo čeka satima ispred teatra Baljšoj (u Moskvi), a potom u drugoj strofi spominje da je Tamara “lepša od Neve i raskošnija od Jermitaža”, koji se nalaze u Sankt Petersburgu).

Bajaga
foto: Printscreen/youtube

Bajaga je kasnije pričao da Rusima to nije smetalo i da im je bilo simpatično, kao i da su sve prepisali pesničkoj slobodi. On je ipak samo želeo da mu se sve rimuje.

Tu inače nije kraj trivija vezanih za ovu pesmu. Ona počinje glasom Ruskinje, koja bi valjda trebalo da predstavlja naslovnu Tamaru. Jedan od njegovih saradnika Dušan Mihajlović Špira (iz benda Doktor Špira i Ljudska Bića) je savetovao da nađu devojku koja bi ispričala bilo šta na ruskom. Međutim, pošto nisu uspeli da nađu nekoga ko ima dovoljno dobar akcenat, Špira se setio da svaki dan na radiju ima vodostaj na ruskom. Tako da su usnimili spikerku sa radija, a u pesmi čujemo koliko je Dunav visok kod Bezdana.

Bez obzira na geografsku grešku i vodostaj, Tamara je ostala u istoriji pop kulture upamćena kao jedna od najlepših balada jugoslovenske rokenrol scene.

(INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1020319’, content_type: ‘product’});