17/05/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

AVION RUSKOG PREMIJERA UMALO SRUŠEN! Izbegnut međunarodni incident nad nebom Srbije!

AVION RUSKOG PREMIJERA UMALO SRUŠEN! Izbegnut međunarodni incident nad nebom Srbije!

Spletom srećnih oklonosti izbegnut je međunarodni skandal nesagledivih posledica.

Za dlaku je izbegnut planetarni incident neslućenih razmera. Avion kojim je leteo jedan od najmoćnijih ruskih zvaničnika 90-ih godina Viktor Černomirdin zamalo nije srušen. Prava drama se dešavala na našem nebu jednom prilikom kada je dolazio na sastanak sa našim  državnim vrhom. Rat je trajao i vojska je branila nebo od aviona Alijanse koji su nadletali naše nebo i bombardovali nas. U takvim okolnostima ruski državni avion kojim je, jednom prilikom, putovao Černomirdin zamalo greškom nije pogođen i oboren – ispričao je za Republiku svedok tog vremena.

U ratnom haosu koji je nas pogodio, priča upućeni sagovornik, nisu nemoguće i nepredviđene situacije, ali je konkretno ovaj incident disciplinom i stručnošću naše armije izbegnut.

Ja znam za tu priču, ali nisam imao prilike da vidim relevantna dokumenta, jer je to bilo nakon mog mandata! Lično mogu samo da žalim što su mu neki naši visoki državni funkcioneri  bezrezervno verovali, a on nas je prodao Amerikancima bez griže savesti! Bio je potrčko Ahtisarija i verovatno za to imao ozbiljne lične interese! Veliki Rus je na kraju ispao mali čovek, možda je i trebalo da doživi  sudbinu koju je namenio nama Srbima – priča Zoran Lilić, nekadašnji predsednik SRJ, za Republiku.

Krga: Mi smo bili disciplinovana vojska

Branko Krga, bivši načelnik Generalštaba VJ i VSCG  i nekadašnji načelnik VOS, kaže za Srpski telegraf da se puca na sve strane kada je ratno vreme:

– I teorijski to (slučaj sa Černomidinom – prim.aut) jeste moguće. Međutim, principijelno je nemoguće, zbog taktike, morala, discipline. Mi smo bili organizovana, disciplinovana vojska, i nikad ne bi pucali mimo naređenja, naročito ne u putnički avion. Znalo se kada i ko dolazi na pregovore, a Černomirdin je dolazio sa Ahtisarijem u Beli dvor.

Černomirdin  (1938-2010), osnivač i prvi predsednik Gasproma i nekadašnji ruski premijer, bio je jedna od ključnih osoba u ruskoj spoljnoj i unutrašnjoj politici 90-ih godina, naročito u vreme kada je šef Kremlja bio Boris Jeljcin.

Zvanično je bio predstavnik ruskog predsednika za regulisanje situacije vezane oko SRJ (od 14. aprila do 7. oktobra 1999.), ali je (ne)formalno i aktivo učestvovao u pregovorima, naročito sa ondašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, za političko i mirno rešenje kosovske krize. Iste godine bio je nominovan za Nobelovu nagradu za mir  za svoje mirovne napore na Balkanu i aktivnosti u oblasti spoljne politike.

A upravo je on, kako neki tvrde, ubeđivao Miloševića da bi trebalo da kapitulira. Pričalo se i da je Černomirdin, koji je zajedno sa Fincem Marijem Ahtisarijem, nekadašnjim posrednikom UN u pregovorima o statusu Kosova, vodio iscrpljujuće razgovora sa Miloševićem, u jednom momentu bacio sve sa stola i uzviknuo: „Ako ne pristanete, ovako će izgledati Beograd!“

I Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, ispričao je za Srpski telegraf da nije upućen u konkretan događaj:

– Ali da je bilo moguće, jeste. Bila je složena situacija tih godina.

Smiljanić: Zaokrenuo avion

– Černomirdin nije bio ugrožen. On je samo odlučio da zaokrene avion i da se vrati u Moskvu kada mu je javljeno da je počelo bombardovanje SRJ. Tad je bio iznad Tihog okeana. Pošao je tad u SAD, ako se dobro sećam na neko zasedanje UN,  ali se vratio kad mu je javljeno da su pale prve bombe – kaže u razgovoru za Srpski telegraf Spasoje Smiljanić, general-pukovnik u penziji, koji je u vreme NATO agresije bio komandant RV i PVO Vojske SRJ.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);